Войната в Близкия изток: Страшна атака с дрон, трима US войници са убити

Трима американски войници са убити при нападение с дрон срещу военна база в Североизточна Йордания, съобщи Централното командване на САЩ, предава Sky News.

Уточнява се, че още 25 души са ранени. Отбелязва се, че базата се намира близо до границата със Сирия.

 

„От уважение към семействата на загиналите и в съответствие с политиката на Пентагона, самоличността на загиналите военнослужещи няма да бъде разкривана в продължение на 24 часа, докато семействата им не бъдат уведомени“, съобщават от Централното командване. На свой ред президентът на САЩ Джо Байдън обвини за атаката подкрепяните от Иран групировки в Сирия и Ирак. Той потвърди, че трима американски военнослужещи са били убити при атаката и също така заяви, че Вашингтон „ще продължи да изпълнява задълженията си за борба с тероризма“. 

От началото на ескалацията на палестинско-израелския конфликт базите на САЩ в Ирак, както и техните войски в Сирия, са редовно атакувани. 

САЩ отдавна използват Йордания като база за базиране, като там обикновено са разположени около 3000 войници.

Шиитски въоръжени групи, действащи в Ирак, поемат отговорност за атаките. На този фон властите и други политически сили все повече настояват за изтегляне на чуждестранни войски от територията на държавата.

Сподели