Никога повече! Обран скочи остро на ЕС

Премиерът на Унгария Виктор Орбан отправи остро обвинение към Европейската комисия (ЕК).

„Брюксел създава Оруелски свят пред очите ни. Те купуват и доставят оръжие чрез Европейския фонд за мир. Те искат да контролират медиите чрез Закона за свободата на медиите. Не сме се борили с комунистите, за да стигнем до 1984 г.!“, написа Орбан. Публикацията му е препратка към романа на Джордж Оруел „1984“.


Според Виктор Орбан бъдещият закон за свободата на медиите в ЕС, който има за цел да защити журналистите от политически натиск, ще бъде посегателство върху свободата и средство за контрол от страна на Брюксел.

Орбан написа в социалната мрежа X, че Брюксел е направил „поредното предложение, което ограничава свободата“.

„Законът ще доведе до установяване на пълен контрол върху медиите. Ние, страните от Централна Европа, вече сме виждали това в миналото. Наричаше се Коминформ и Имперската камара на културата при режима на Хитлер. Никога повече!”, написа Орбан.


Собственикът на социалната мрежа X (преди Twitter) Илон Мъск се съгласи с унгарския премиер и коментира под публикацията му: „Точно така“. Според ЕК социалната мрежа X разпространява дезинформация, като според новия европейски закон за цифровите услуги социалните мрежи и интернет търсачките трябва да цензурират съдържание, което Брюксел счита за „дезинфорамция“.

Наказанието е 6% глоба от годишния оборот на социалните платформи, ако откажат да цензурират.

Сподели