Пентагона разкри колко бързо се изпращат оръжия в Украйна

Заместник прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ Сабрина Сингх коментира въпроса за скоростта на доставките на оръжия и боеприпаси от САЩ за Украйна. Тя направи коментара си по време на брифинг в Пентагона.

По-специално, според говорителката на Пентагона, на САЩ са нужни няколко дни, за да изпратят оръжия в Украйна.

Веднага след като Съединените щати обявиха пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1 милиард долара, Пентагонът, според Сабрина Сингх, вече имал определени оръжия, готови за изпращане предварително.

Тя подчерта, че в Украйна продължават да пристигат противовъздушна отбрана, артилерия и боеприпаси.

Що се отнася до доставката на тези оръжия и боеприпаси директно на бойните части в Украйна, според говорителката на Пентагона това вече е въпрос на украинското командване.

„Що се отнася до достигането до фронтовата линия, достигането до частите, които се нуждаят най-много от тях, това е нещо, за което Украйна може да говори повече. Затова бих ви насочила към украинската страна“, отговори Сабрина Сингх на журналистически въпрос.

В САЩ, според нея, процесът на изпращане на военен пакет за Украйна отнема няколко часа, дори не ден или два, съобщава ArmiyaInform.

В същото време говорителката на Пентагона изтъкна дългосрочни ангажименти за военна помощ на Украйна, чието изпълнение съответно отнема повече време.

„Миналата седмица обявихме друг дългосрочен ангажимент към Украйна в размер на 6 милиарда щатски долара. Ще отнеме повече време, за да стигнем до Украйна. Но това са дългосрочни задължения към тях. Ние инвестираме в краткосрочното и дългосрочното бъдеще на Украйна“, каза Сабрина Сингх.

Сподели