Няма „следващ Уорън Бъфет“: Защо Оракулът от Омаха не може да бъде копиран

От време на време финансовите медии короноват някой горещ нов инвеститор за „следващия Уорън Бъфет“. 

Следва обаче бързо разочароващо представяне, което доказва, че е съвсем далеч от „оракула от Омаха“. Сам Банкман-Фрайд, който сега е в ареста, е един от примерите, макар и краен, пише CNBC.

Освен опозорения основател на криптоборсата FTX и други са минали през проклятието да бъдат възхвалявани като следващия Бъфет. Бил Акман от Pershing Square, бившият главен изпълнителен директор на Sear Еди Лампърт, Чамат Палихапития от Social Capital са наричани така в един или друг етап от кариерата си, но резултатите на нито един от тях не се доближават до тези на легендарния 92-годишен инвеститор. 

Ето защо според CNBC „следващият Уорън Бъфет“ остава само Уорън Бъфет.

Уникат

Откакто поема контрола над Berkshire Hathaway през 1965 г., Бъфет се доказва като sui generis (единствен по рода си), но какво всъщност прави резултатите му толкова трудни за повторение? 

Твърди се, че неговият конгломерат Berkshire Hathaway на стойност 800 млрд. долара е постигнал двойно по-висока средна годишна възвръщаемост от S&P 500, откакто Бъфет ръководи инвестиционната група.

Днес Berkshire притежава разнообразни бизнеси: от застрахователят GEICO до железопътната BNSF Railway; от почти 6% дял в Apple до 100% от Dairy Queen. Размерът на счетоводния баланс на Berkshire е неповторим с притежавани около 150 милиарда долара в брой.

Това прави Бъфет, известен като студент на легендарния професор от Колумбийския университет Бен Греъм, най-почитаният инвеститор от неговото, а и следващите поколения.

„Икономическата мощ на Berkshire е повече от просто сбора от неговите инвестиции“, казва Грегъри Уорън, анализатор на Berkshire в Morningstar. Причината е, че Бъфет успешно „смесва финансовата сила и мощ на капитала на компанията със собствената си инвестиционна проницателност“, добавя той.

Рекордно високо

През 60-те години на миналия век Бъфет използва фонда, който управлява, за да купи изпитващата затруднения текстилна компания в Нова Англия. Днес Berkshire Hathaway няма прилика с това, което някога е била, и е по-успешна от всякога. 

Акциите ѝ достигнаха исторически връх през изминалата седмица, след като отчете рекордна оперативна печалба от над 10 млрд. долара през тримесечието приключило през юни.

Акциите на Berkshire са генерирали 19,8% годишна печалба от 1965 г. до 2022 г., двойно повече от възвръщаемостта на S&P 500 от 9,9%. Кумулативно, акциите са се повишили с 3,787,464%, откакто Бъфет поема управлението.

Уитни Тилсън, главен изпълнителен директор на Empire Financial Research и акционер в Berkshire, от години нарича акциите на Berkshire „пенсионна акция номер 1 в Америка“.

Масивна купчина пари

Бъфет винаги се е фокусирал върху притежаването на големи суми кеш, сравнявайки ги с кислород – ресурс, който може да бъде разгърнат бързо, когато е необходимо, или когато се появят възможности. Той смята, че големите парични наличности са необходими заради интересите на акционерите. По този начин Berkshire застрахова хората и запазва независимостта си по време на кризи.

„Много хора са доверили благосъстоянието си на обещанията на Berkshire да се грижат за тях за 50 години напред или повече“, каза Бъфет по време на годишната среща на Berkshire през 2020 г. „Ние винаги действаме от позицията на силата. Не искаме да сме зависими от добрата воля на непознати или приятели.“

Планината от пари в брой в Berkshire позволява на Бъфет да действа бързо по време на криза. 

През 2011 г. той инжектира 5 милиарда долара в закъсалата Bank of America и това е знак на голямо доверие. Той се притича на помощ и на Goldman Sachs с инвестиция от 5 млрд. долара след фалита на Lehman Brothers през 2008 г. През 1987 г. той спасява Salomon Brothers от враждебно превземане.

„Berkshire запази и разшири кешовото съкровище в баланса си, запазвайки уникалната възможност да се възползва от всеки спад, като на практика елиминира риска от фалит“, казва Бил Стоун, главен инвестиционен директор в Glenview Trust и акционер в Berkshire.

Най-великият на всички времена

Наскоро Чамат Палихапития от Social Capital изрази възхищението си, наричайки Бъфет „най-великият на всички времена“, след като анализира последния му залог – Япония.

Технологичният инвеститор заяви, че петте японски търговски холдинги, в които Бъфет инвестира, са добри инвестиции, защото изплащат стабилни дивиденти и увеличават приходите си, като в същото време Бъфет успя да хеджира валутния риск, като продаде японски облигации, прибирайки разликата между дивидентите, събрани от акциите и купоните по облигации, които Berkshire изплаща.

„Вдъхновяващо е да видиш как хората действат интелигентно в такъв мащаб“, казва Палихапития, който в пика си веднъж сравни собственото си завръщане с това на Berkshire.

Много наблюдатели на Бъфет се чудят на завоя му към инвестицията в Apple, която набъбна до дял от 177 млрд. долара, най-голямата в портфейла на Berkshire.

Въпреки че Бъфет е известен с това, че избягва технологичните акции, а Apple е далеч от експертизата и нивото на комфорт на Бъфет, той заяви, че е привлечен от големите програми за обратно изкупуване. Apple разреши обратното изкупуване на обикновени акции за 90 млрд. долара както през 2022 г., така и отново през 2023 г.

Залогът на Apple от Бъфет е донесъл на Berkshire доста над 100 милиарда долара от 2016 г. насам.

Следващият Оракул от Омаха, който и да е той, може само да мечтае да повтори това представяне. 

 

Сподели