Всички шофьори реват след тези новини в разгара на отпускарския сезон

Акцизът за пропан-бутана се върна от 1 август, с което литъра поскъпна с 20-25 стотинки с ДДС. В момента събираемостта е малка, затова правителството направи промяна в новия бюджет и върна акциза, припомни пред Радио София Димитър Хаджидимитров – представител на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

 „На всички вериги вече виждаме едни цени от 22-23 стотинки по-високи, отколкото бяха до края на юли, но все още пропан-бутанът е по-изгодното гориво на пазара“, каза Хаджидимитров.

Той обясни, че поради липсата на дизелово гориво през последните 20 дни, се очаква до края на месеца цената му у нас за литър да скочи с около 25 стотинки.

„Ако се задържат цените на едро, ще започнем да виждаме цена на дизелово гориво от над 2,70 лева на колонките на повечето от бензиностанциите в страната. Това е увеличение в рамките на 7-8%, което едва ли ще се отрази на цените на повечето стоки от първа необходимост“, обясни Димитър Хаджидимитров.

Той прогнозира, че до края на месец септември, цената за литър пропан-бутан у нас ще стигне 1,20 лева, бензинът и дизелът ще достигнат цена за литър около 2,75 лева, а метанът ще се продава за 1,80-1,90 лева.

 

Сподели