Си Дзинпин пристигна в Сърбия и накара Европа да намръщи вежди

Президентът на Китай Си Цзинпин посочи при пристигането си снощи в Белград, че стоманеното приятелство между Сърбия и Китай е пуснало по-дълбоки корени в сърцата на двата народа и че той е убеден, че това посещение ще бъде ползотворно и ще отвори нова страница в отношенията между двете страни, предаде Танюг.

„Стоманено приятелство“ е официалната формулировка, която Пекин и Белград използват за описване на двустранните си отношения.

„Китай и Сърбия си оказаха твърда подкрепа по въпроси, отнасящи се до основните ни интереси и големи опасения. Заедно подкрепихме международната справедливост и допринесохме за насърчаването на мира и развитието в света“, посочи Си в прессъобщение, разпространено от посолството на Китай в Сърбия.

Той подчерта дълбокото традиционно приятелство между Сърбия и Китай. Китайският държавен глава припомни, че двете страни са се споразумели за цялостно взаимно освобождаване от визи, открили са директни полети и са подписали споразумение за свободна търговия, както и че обменът между хората се засилва.

Си подчерта, че това посещение ще бъде възможност за подробен обмен на мнения с президента Вучич относно двустранните отношения и други въпроси от общ интерес.

Самолетът на китайския президент беше ескортиран до летището в Белград през сръбското въздушно пространство от сръбски изтребители МиГ-29. Делегацията на Си Цзинпин е от около 400 души, а престоят му в Сърбия се охранява от около 3400 полицаи.

За днес е планирано тържественото посрещане на китайския президент Си Цзинпин, след което китайският държавен глава ще разговаря със сръбския президент Александър Вучич и ще има пленарна среща на делегациите, водени от двамата лидери.

Снощи китайският президент, придружаван от съпругата си, беше посрещнат на белградското летище Никола Тесла от Вучич и съпругата му, от сръбския премиер Милош Вучевич, председателя на парламента Ана Бърнабич, министъра на външните работи Марко Джурич, както и от бившия президент на Сърбия Томислав Николич и съпругата му.

„Уважаеми президентe Си, уважаеми приятелю, добре дошъл в Сърбия! С това посещение ​​оказахте голяма чест на страната и народа ни, които искрено обичат Китай и ценят приятелството на вашата велика страна.

Визията за света, която защитавате, даде вдъхновение и сила и на нашата малка страна, която днес смело и гордо върви по пътя на прогреса и успеха“, написа Вучич на страницата си в Инстаграм „buducnostsrbijeav“. 

Последното посещение на Си в Сърбия бе през 2016 г. Това бе и първото посещение на китайски президент в Белград от 32 години, като тогава бе подписана Декларация за стратегическо партньорство.

Вучич се срещна със Си миналия октомври в Пекин по време на третия форум „Един пояс, един път“. Тогава бяха подписани 18 споразумения, включително и споразумение за свободна търговия между Сърбия и Китай, което се очаква да влезе в сила през юли.

Посещението на Си тази седмица в Европа е първата визита на китайския президент на Стария континент за последните пет години. Преди Белград Си беше в Париж, а утре ще посети Будапеща.

Сподели