Копаем дъното: Млади хора смучат балони с газ, докато шофират ВИДЕО

Скандално видео се разпространява в социалните мрежи. На него се вижда как младежи дишат балони, навярно пълни с райски газ, зад волана на автомобил, пише „Сейф нюз“.

Сценката се разиграва докато те чакат на светофар В автомобила има двама души с качулки. Те ясно могат да бъдат видени как вдишват от шарените балони.

„Това е адски безотговорно…“, възмущава се потребител.

В България са внесени над 129 хиляди килограма райски газ от трети страни за 2023 година. Данните за вноса са от 1 януари до 31 декември м.г. и бяха представени от Асен Василев.

Този райски газ е струвал на фирмите 407 559 лв.

Райският газ стана особено популярен в дискотеките у нас. Започнаха да го употребяват дори и деца. Затова миналата година депутатите взеха мерки. Те решиха ха райският газ да се продава и ползва само за производството на храни.

Тъй като само тези действия не помогнаха, през лятото на 2022 г. беше въведена забрана за продажбата на райски газ на деца.

Въпреки това субстанцията продължава да се продава нелегално, особено в дискотеките

Законът забрани и употребата на райски газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата, където се предоставят социални услуги за деца, площадките за игра, на които са организирани мероприятия за деца и ученици, както и в закритите обществени места.

Заради промените в закона сега операторите с храни да отбелязват употребата на диазотен оксид като добавка в храните в технологичната документация. Глобите, ако някой допусне употребата на райски газ в  заведението си са 800 до 1500 лв. При повторно нарушение те скачат от 1500 до 3000 лв.

На бизнес оператор, който наруши закона, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 3000 до 6000 лв.

При повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

В хранителната индустрия т.нар. райски газ се използва като пропелент при някои видове аерозолни контейнери – най-често бита сметана.

Сподели