Израел с извънреден ход спрямо Хамас, има надежда за мир

В опит да постигне взаимно приемлив резултат Израел е готов да промени условията си за прекратяване на огъня в преговорите с Хамас, водени чрез посредничеството на Египет.

Тел Авив е съгласен да намали броя на заложниците, които палестинското движение може да освободи в замяна на изпълнение на исканията на палестинците.

Това съобщава израелският портал Ynet, позовавайки се на източници.

Хамас настоява израелските отбранителни сили (IDF) да прекратят огъня, като в замяна ще освободи определен брой хора, които държи в плен.

Израелските военни, според променените условия, които сега предлагат, са съгласни на освобождаването не на 40 заложници, а 33-ма.

Всички тези граждани са жени и деца, както и хора, страдащи от психични и други заболявания. Ръководството на Хамас твърди, че сред заложниците няма 40 представители на тези категории.

Но ако по-рано израелските сили бяха готови да спрат военните операции за период от шест седмици в замяна на освобождаването на заложници, то поради намаляването на броя на освободените, ще се намали и периодът на прекратяване на огъня.

По този начин Израел предлага да се установи пряка зависимост между броя на предадените пленници и продължителността на преустановяването на военните действия.

В същото време събеседникът на изданието каза, че израелските власти се надяват, че сключената сделка ще бъде първата стъпка към по-голямо споразумение с Хамас.

Сподели