Започна се: Задържаха екстремист, искал да реже гърла по време на Олимпиадата

16-годишен тийнейджър е арестуван в Париж, обвинен в планиране на терористична атака на предстоящите Олимпийски игри през 2024 г., съобщава френският телевизионен канал France Info.

Френската национална антитерористична прокуратура (Pnat) образува наказателно дело срещу младежа по обвинения в „участие в терористична престъпна организация с цел подготовка на престъпления, причиняващи телесни повреди“.

Тийнейджърът, вече известен на властите с радикалните си възгледи, е бил задържан в дома на родителите си в От Савоа (Горна Савоя).

Той отправи заплахи в социалната мрежа Telegram, заявявайки намерението си да направи колан с експлозив, за да извърши атентат и да „умре мъченически“.

По време на обиск в къщата му следователите откриха документ, потвърждаващ членството му в терористичната организация „Ислямска държава“. 

Разпитите разкриха, че младият мъж е планирал смъртоносна атака в търговския и бизнес район La Défense по време на Олимпийските игри, използвайки или огнестрелно оръжие, или колан на самоубийство.

В момента Генералната дирекция за вътрешна сигурност на Франция (DGSI) се опитва да установи колко сериозни са били намеренията на тийнейджъра и дали той наистина е планирал да превърне думите в действия или заплахите му в социалните мрежи не са нищо повече от опит за привличане на внимание. 

Сподели