Депутатите с ключово решение за тока, българинът ликува TV

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро. Решението беше взето със 152 гласа „за“ на ГЕРБ-СДС, ДПС, „Възраждане“, „БСП за България“ и ИТН.

35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от същата група гласуваха „против“.

На 5 октомври парламентът одобри промени в Закона за енергетиката, които включваха либерализация на енергийния пазар за битовите потребители. Измененията предвиждаха от 1 юли 2024 г. Националната електрическа компания (НЕК) да престане да бъде обществен доставчик и да се премахнат квотите на производители за регулирания пазар.

Днес Народното събрание гласува Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да провежда производството и да определя компонента от регулираната цена на крайния снабдител във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови крайни клиенти за регулаторния период, който започва от 1 юли 2025 г.

Депутатите записаха, че в срок до 30 юни 2025 г. крайните снабдители ще сключват договор за компенсиране с Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. До 31 май 2025 г. КЕВР и Министерството на енергетиката ще провеждат информационни и разяснителни кампании за битовите крайни клиенти относно ползите от либерализацията на пазара, възможностите за избор на краен доставчик и възможностите за компенсиране на цените на битовите крайни клиенти.

Парламентът реши до 1 януари 2026 г.  КЕВР да представя на Европейската комисия доклад за оценка на напредъка към постигане на ефективна конкуренция между доставчиците и прехода към пазарно обусловени цени за битови клиенти.

Не беше прието предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, което лидерът на партията Корнелия Нинова внесе в хода на дебатите, след среща на социалистите с миньорите от „Мини Марица изток“.

Сподели