Нароченият за смяна външен министър обяви, че остава до…

Стефан Димитров остава на позицията външен министър в служебния кабинет на Димитър Главчев. Това съобщи той след среща на четири очи с премиера.

„Аз съм дипломат, а не политик, няма да участвам в предизборни кампании“, коментира той пред журналисти.

„Досега мълчах по определени причини, за спазване на коректност и за да не нагнетявам напрежението. Аз не съм политик, аз съм дипломат. Аз съм за случаите, в които трябва да се намира решение при възможно най-добрия начин.

Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера. Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, тоест това за мен не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас“, обясни Димитров по повод твърденията, че причината за неговата смяна е в това, че той не отговарял на обажданията на премиера. 

„Моята цел е да помогна за две основни неща. Първото – провеждането на честни избори в чужбина, осигуряването на условията за това и второ – осигуряването на нормална работа в МВнР. Ако преценя и видя, че това не може да се спази, аз ще съм този, който ще помоли да бъде освободен“, каза още той.

Министърът е категоричен, че няма никаква промяна на българската позиция по отношение на Украйна или конфликта между Израел и Иран.

Той заяви, че срещата с помощник-секретая на НАТО Джеймс О’ Брайън никога не е била отменяна и се е състояла в присъствието на американския посланик: „Не мисля, че някой може да ми упражни натиск да се видя с г-н О’ Брайън. Срещата се проведе, един час, в много добра атмосфера, обменихме много партньорски опит са американската страна, на срещата присъстваше и посланикът на САЩ“.

Сподели