Атаката в Иран задълбочава разрива между левите активисти и умерените демократи

Мигове след като Иран започна атака срещу Израел, около 400 пропалестински протестиращи в Чикаго избухнаха със скандирания „Долу ръцете от Иран!“ Ръководителят на Съвета за американо-ислямски отношения, най-голямата мюсюлманска организация за граждански права в страната, заяви, че Иран „отговаря в рамките на самозащита“.

А младата про-палестинска група IfNotNow нарече Иран и Израел „авторитарни правителства“, които излагат гражданите на опасност, добавяйки, че „по-нататъшната ескалация обслужва само интересите на тези войнолюбиви, корумпирани политици“. Това се посочва в статия на Politico, преведена специално за . 

Непосредствено след атаката на Иран срещу Израел, позициите на прогресивните и пропалестинските групи само се втвърдяват и допълнително разширяват разрива между активистката база и умерените в Демократическата партия само седем месеца преди изборите.

Отговорът на пропалестинската левица предполага, че последната възпламенителна точка в конфликта не прави много, за да преориентира дебата у дома.

И все пак въпреки цялата активистка ярост, насочена към Израел, повечето избрани демократи подкрепяха изключително много Израел пред лицето на иранските атаки.

Въпреки че Израел беше изправен пред глобално порицание след неотдавнашните убийства на хуманитарни работници от World Central Kitchen – включително от президента Джо Байдън – до голяма степен неуспешните удари с дронове в Иран имат потенциала да подкопаят всякакви политически печалби, постигнати от левицата при оказването на натиск върху Израел да спре военните операции.

Фатима Икбал-Зубаир, председател на Прогресивната фракция на Демократическата партия в Калифорния, през уикенда разкритикува партийните лидери на истеблишмънта за приоритизиране на живота въз основа на цвета на кожата, обвинявайки ги, че показват по-голяма загриженост за положението на белите евреи в сравнение с това на кафявите палестинци.

„Това не трябва да е едностранчиво нещо. Наистина, бъдете съпричастни към всички животи“, добави тя.

След нападението на въоръжената групировка Хамас срещу Израел през октомври – и произтичащата от това офанзива на Израел в ивицата Газа – Демократическата партия е раздирана от ескалиращото напрежение около войната. В продължение на месеци, особено в университетските кампуси, либералните активисти протестираха срещу подкрепата на израелското правителство за разширяване на селищата на Западния бряг и, докато войната се развиваше, срещу офанзивата на Израел в Газа.

Призивите станаха особено остри след израелския въздушен удар, който уби хуманитарни работници в Газа, включително един американец, по-рано този месец и продължи до понеделник, когато пропалестински протестиращи спряха движението по Бруклинския мост и моста Голдън Гейт.

Според проучване на POLITICO-Morning Consult, публикувано в неделя, базирано на данни, събрани преди иранския удар срещу Израел, една трета от гласоподавателите на Демократическата партия смятат, че Байдън „не е достатъчно твърд спрямо Израел“. Двадесет и два процента от демократите казаха, че симпатизират повече на палестинците в конфликта, отколкото на израелците.

Ударите с дрон срещу Израел в събота вечерта изглежда не са променили по-голямата динамика и разделението продължава да се играе в демократичните състезания в цялата нация.

Прогресивният представител от Ню Йорк Джамал Боуман, който се изправя срещу твърд произраелски съперник, в неделя осъди „военното подстрекаване“ на израелския премиер Бенямин Нетаняху и призова за по-нататъшна деескалация на насилието, докато неговият опонент Джордж Латимър, изпълнителен директор на окръг Уестчестър, призова за единство с Израел.

„С докладите, че Иран е предприел атаки с дронове срещу Израел, е важно САЩ да застанат до нашия съюзник и целия народ на Израел“, публикува Латимър на X.

Малко след атаката Латимър се присъедини към няколко други умерени законодатели в региона – сред тях губернатор Кати Хочул и кметът на Ню Йорк Ерик Адамс – които издадоха съобщения за недвусмислена подкрепа за Израел.

Репутаторът Барбара Лий, калифорнийска прогресистка, която започна да призовава за прекратяване на огъня веднага след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври, осъди Иран и Израел за техните ескалиращи действия, препратка към предишния удар на Израел, който уби ирански командири в страната посолство в Сирия.

„Трябва да се противопоставим на замесването на САЩ в друг скъп конфликт в чужбина, а по-скоро да водим към мир и сигурност в региона“, публикува Лий в социалните медии.

Лидерите на демократите в цяла Калифорния обаче побързаха през уикенда да осъдят атаката на Иран срещу Израел. През последните месеци обаче основни представители на Демократическата партия в Калифорния, включително губернаторът Гавин Нюсъм, се затоплиха в подкрепа на призивите за прекратяване на огъня във войната на Израел с Хамас, макар и с условия, тъй като хуманитарната криза в Газа се влошава.

Председателят на Демократическата партия на щата Ню Йорк Джей Джейкъбс омаловажи пукнатината по време на интервю в неделя, като каза, че позициите на партията са по-изравнени с Байдън и други в ръководството.

„И двете партии имат своите по-крайни фракции и тези фракции, според мен, не диктуват цялостната управленска политика поне на Демократическата партия“, каза той.

В Чикаго обаче стотици се събраха в центъра на града в събота за целодневна конференция, фокусирана върху организирането и набирането на средства преди демократичния национален конгрес, насрочен за август.

Докато мнозина на събитието бяха съсредоточени върху подкрепата на абортите и правата на имигрантите, както и трудовите проблеми, продължаващият конфликт Израел-Газа беше един от основните фокуси на събирането. Стотици приветстваха подкрепата на Иран, след като той предприе атаки с дронове срещу Израел.

„Не искаме правителството на САЩ да харчи повече ресурси за предизвикване и ескалиране на войни в Близкия изток“, каза Коби Гилори, говорител на групата Coalition to March on the DNC.

Нихад Авад, изпълнителен директор и съосновател на CAIR, също призова администрацията на Байдън да отхвърли това, което той нарече „прозрачен“ опит на Израел да отвлече вниманието от войната Израел-Хамас, която уби 33 000 души в Газа, и предупреди, че президентът ще загуби подкрепата на американците Мюсюлмански и арабски общности – и дори „нарастващо движение на американски евреи и други, включително млади хора“.

Но в същото време републиканците вероятно ще продължат да използват разрива в партията по отношение на Израел, за да нарисуват демократите като крайни, подобно на това, което направиха по време на широко разпространените протести след убийството на Джордж Флойд в ръцете на полицията преди няколко години .

Сенаторът от Републиканската партия от Флорида Марко Рубио по CNN в неделя например нарече демонстрантите, които приветстваха атаката на Иран през уикенда, антисемити, антиизраелци и протерористи.

„Те не са активисти за мир. Активистите за мир не приветстват масираните атаки срещу други страни, което правеха вчера.

Сподели