Верстапен е явният фаворит в Саудитска Арабия, но в Джеда всичко е възможно

Надпреварата за Гран При на Саудитска Арабия е една от само трите, които не бяха спечелени от Макс Верстапен в хода на сезон 2023 във Формула 1. Преди година нидерландецът стартира 15-ти в Джеда заради повреда в квалификацията и финишира втори, зад съотборника си Серхио Перес, който спечели.

Днес обаче трикратният световен шампион ще бъде крайно амбициран да коригира резултата от преди 12 месеца и да види първи карирания флаг. Преди старта той си даде най-добрите шансове да стори това, след като спечели вчерашната квалификация и ако нещата се развият нормално то най-вероятно Верстапен ще бъде недостижим и днес.

В Джеда обаче състезанията никога не се развиват нормално и това дава надежди на съперниците на световния шампион, че те ще имат шанс да се преборят с него. Основни конкуренти на нидерландеца днес би трябвало да са тръгващият втори Шарл Леклер, заедно с Перес и Фернандо Алонсо, които ще поделят втората редица.

Зад тях на третия ред ще се наредят съотборниците в Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис, а четвъртата редица ще бъде за пилотите на Мерцедес Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Топ 10 на стартовата решетка ще оформят Юки Цунода и Ланс Строл.

Днешното състезание ще бъде много специално за Оливър Беарман, който ще стартира 11-ти. Британецът ще направи своя дебют във Формула 1, при това с отбора на Ферари. Беарман, който в четвъртък спечели полпозишъна във Формула 2 в Джеда, бе повикан от Скудерията вчера, за да смени Карлос Сайнц, който трябваше да бъде опериран по спешност.

Беарман ще се превърна в първия пилот от 1972 година насам, който ще започне първото си състезание във Формула 1 като пилот на Ферари. Той също така ще бъде 97-ят различен пилот, който ще защитава цветовете на „черните кончета“ във Формула 1.

От гледна точка на стратегиите най-вероятно ще наблюдаваме състезание със само едно спиране в бокса и използване на двата по-твърди модела гуми на Пирели. Това обаче може да се промени, ако на пистата се появи кола на сигурността, каква е имало във всяко едно от трите издания на надпреварата в Джеда до момента.

Състезанието за Гран При на Саудитска Арабия, втори кръг за сезон 2024 във Формула 1, започва днес в 19:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Sportal.bg

Сподели