Афганистан вече не е №1 в опиума, измести го…

Според доклад на ООН, публикуван на 12 декември, Мианмар понастоящем е най-големият производител на опиум в света, като изпреварва Афганистан след потушаването на търговията от талибаните, предаде АФП.

Според Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC) през 2022-23 г. Мианмар е произвела приблизително 1 080 метрични тона опиум, което е над три пъти повече от Афганистан през същия период.

Данните идват, след като производството на опиум в Афганистан спадна с около 95 % до около 330 тона след забраната на талибаните за отглеждане на мак през април миналата година, според UNODC.

Граничният регион на „златния триъгълник“ между Мианмар, Лаос и Тайланд отдавна е средище на незаконно производство и трафик на наркотици, особено на метамфетамин и опиум.

Общата приблизителна стойност на „опиатната икономика“ на Мианмар се е увеличила до между 1 млрд. и 2,4 млрд. долара – еквивалент на 1,7 до 4,1 % от БВП на страната през 2022 г., съобщиха от UNODC.

Миналата година в Мианмар са били произведени около 790 метрични тона опиум, съобщи агенцията.

Легалната икономика на Мианмар е разрушена от конфликти и нестабилност, откакто военните завзеха властта през 2021 г., което принуди много фермери да отглеждат мак.

Лошият достъп до пазари и държавна инфраструктура, както и необузданата инфлация „изглежда са изиграли значителна роля в решенията на фермерите в края на 2022 г. да отглеждат повече мак“, се казва в доклада.

Очакваното производство на опиум за 2022-23 г. е на най-високото си ниво от повече от 20 години, заяви UNODC.

Службата на ООН за наркотиците и престъпността също така заяви, че отглеждането на мак в Мианмар става все по-усъвършенствано, като увеличените инвестиции и по-добрите практики – включително подобреното напояване и евентуалното използване на торове – повишават добивите.

В Афганистан, който от няколко години е най-големият производител на мак в света, отглеждането му се срина, след като талибаните обещаха да сложат край на незаконното производство на наркотици.

Миналата година маковите култури съставляваха почти една трета от общата селскостопанска продукция на страната в стойностно изражение, но площта, използвана за отглеждане на мак, се сви от 233 000 хектара в края на 2022 г. до 10 800 хектара през 2023 г.

Сподели