УЕФА ще разследва специфичните контузии при футболистките

Европейската футболна централа (УЕФА) започва нова инициатива за разследване и по-добро разбиране на причините за контузиите на кръстните връзки при състезателките в женския футбол. Редица елитни футболистки претърпяха подобни травми в последните години, включително англичанките Бет Мийд и Леа Уилямсън, както и двукратната носителка на „Златната топка“ при жените Алексия Путеяс от Испания.

Новият план на УЕФА е препоръка от наскоро създадения здравен експертен панел. Създадена бе група от международно признати експерти и учени, която да проучи високото разпространение на подобни наранявания в женския футбол.

Една от първите стъпки беше изработването на въпросник за информираност, достъпен за всички лица, засегнати от подобни контузии, включително играчи, треньори, лекари, физиотерапевти и родители. Той има за цел да постигне консенсус за създаването на план за предотвратяване и управление на такива травми до лятото на 2024 година.

Главният медицински директор на УЕФА Зоран Бахтияревич заяви, че разрешаването на този проблем в женския футбол е от решаващо значение за здравето и благосъстоянието на спортистите.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Сподели