Рубиалес се разминал с по-тежко наказание

Наложилата наказание три години лишаване от права на Луис Рубиалес комисия обяви, че членовете са били изкушени от по-сурово наказание заради неприличното му поведение след финала на Световното първенство по футбол за жени.

От Дисциплинарната комисия на ФИФА заявиха, че вече бившият президент на Испанската футболна федерация (РФЕФ) Рубиалес е действал с усещането за пълна безнаказаност на мача Испания – Англия на 20-и август. Той се хвана за гениталиите, а след това целуна страстно по устните полузащитничката на испанския национален тим Хенифер Ермосо по време на церемонията по връчването на медалите. Ермосо заяви, че не е давала съгласие за целувката.

Комисията, която наложи наказанието на 30-и октомври, направи тогава изявление със следното съдържание: „Всички инциденти, оценени колективно, заедно с позицията на Рубиалес по отношение на тях, явно разкриват чувство за пълна безнаказаност от страна на респондента. Абсолютно и категорично се очакваше от него да поддържа и въплъщава най-високите нива на професионализъм, надхвърлящи обичайните стандарти, особено в момент, когато страната му беше на върха в женския футбол“.

„Поведението на Рубиалес беше непростимо и неприемливо, особено като се има предвид високият му ранг във футболната система по това време. И като взе предвид безспорното медийно въздействие на поведението на испанеца и последващите реакции върху репутацията на футбола, както и на ФИФА, но също така и по-важно – върху психическото състояние на Ермосо, комисията смята наказанието от три години за напълно оправдано“, се казва още в позицията.

Но не само това. След това се казва, че повече от половината от членовете на комисията са искали друго развитие на събитията, а именно по-тежка санкция.

„Комисията подчертава, че беше сериозно изкушена да наложи много по-сериозни санкции с оглед на тежките и разтърсващи последици, както и на дълбокото отрицателно въздействие, което действията на Рубиалес имаха върху имиджа на ФИФА, женския футбол и женския спорт като цяло“.

Рубиалес, който подаде оставка от РФЕФ на 10 септември, след като първоначално реши да не го прави и обясни намерение да обжалва санкцията.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Сподели