5 съвета при тегленето на бързи кредити

В днешния динамичен свят, финансовите нужди възникват неочаквано и ако не си подготвен със спестявания, решение са бързите заеми. Този тип финансиране може да помогне при нужда от пари за непредвидени ситуации като спукана гума, спешен ремонт или друго.

Размерът на бързите кредити онлайн обикновено варира между няколко стотин до няколко хиляди лева, а сред основните предимства са удобството да бъдат заявени и бързината, с която получаваш отговор.

И въпреки положителните страни, важно е да се отбележи, че бързите кредити не са универсално решение при нужда от допълнителни средства.

Източник на изображение: AdobeStock

За да ти помогнем да се ориентираш и да се предпазиш от грешки при теглене на бързи заеми, даваме ти 5 неща, които да имаш предвид преди да избереш този вид кредитен продукт.

 

Оцени реалната нужда от кредит и определи неговата цел

Макар и удобни и по-лесно достъпни спрямо традиционните банкови потребителски кредити, заемите, предлагани от небанквите финансови институции не са предназначени за честа употреба.

Те се различават от други кредитни решения като овърдрафтите, револвиращите кредитни карти например. Основното им предназначение е да служат като решение при спешни финансови нужди.

Този тип заеми може да имат по-високи лихвени проценти спрямо стандартния потребителски кредит, което може да доведе до увеличение на крайния разход. Имай това предвид, когато взимаш решение дали този тип заем е подходящ за нуждите и финансовата ти ситуация.

Ако не бързаш, имаш добра кредитна история и постоянен трудов договор – може да се насочиш към друг вид заем. Ако пък имаш регулярна нужда от допълнителни средства, може би кредитната карта е подходящото решение за теб.

Сравни условията на различните заеми

Ако решението ти е да изтеглиш бърз кредит, то трябва да знаеш, че не всички бързи кредити са еднакви. От съществено значение е да направиш задълбочено проучване и да сравниш условията, предлагани от различните кредитори.

Погледни отвъд непосредствената лекота на получаване на кредита и се фокусирай върху фактори като лихвени проценти, условия за погасяване и всякакви допълнителни такси.

Определи точно колко средства са ти нужни

Може да е изкушаващо да вземеш повече от необходимата сума и да си направиш някакъв подарък, но този подход може да доведе до ненужно финансово напрежение.

Определи точната сума, която ще ти е необходима за посрещане на нуждата, и се придържай към нея. Вземането на повече средства от необходимото означава плащане на по-висока вноска, по-висока лихва, по-дълъг срок – все неща, които могат да доведат до създаване на финансово напрежение.

Избягвай използването на бързи заеми за погасяване на други дългове

Използването на бързи заеми за погасяване на други дългове често не е добра стратегия. Въпреки че може да изглежда като бързо решение, този подход може да доведе до навлизане в дългова спирала.

Идеята на рефинансирането е да доведе до намаляване на лихвените проценти или таксите по кредитите, а както знаем лихвените проценти на бързите кредити са често по-високи.

Разбира се, понякога може и да има логика да използваш бърз заем за тази цел, но наистина трябва да помислиш и изчислиш плюсовете и минусите.

Независимо кой вариант избереш, трябва да подхождаш с предпазливост и да се стараеш максимално да разбираш условията на новия заем, който теглиш.

Избери кредитор с утвърдена репутация

Достоверността и репутацията на кредитора са от първостепенно значение. Избери кредитна или небанкова финансова институция, която е установила добра репутация на пазара.

Поискай препоръки и прочети отзиви онлайн – лесно е да си набавиш информация, ако искаш. И не забравяй – всеки достоверен и утвърден кредитор ще ти представи изчерпателно всички условия и ще е прозрачен за всички такси, задължения, срокове и изисквания.

В различен момент, всеки може да има нужда от допълнително финансиране и бързите заеми са едно от решенията.

Бързите заеми могат да бъдат полезен инструмент за посрещане на неочаквани разходи, но те трябва да се използват мъдро и с ясно разбиране на условията и изискванията, свързани с тях.

Независимо какъв кредитен продукт избереш, важно е да се информираш и да подхождаш отговорно.

По-горните правила могат да се приложат при избирането на всеки тип кредит. Следвай съветите и можеш да си гарантираш добър избор.

Освен тях, не забравяй, че навременното погасяване на задълженията по заемите е ключово, за да избегнеш допълнителни такси и негативно влияние върху твоята кредитна история. Бъди отговорен с твоите лични финанси. Винаги планирай внимателно и преценявай ситуацията.

Помни, че информираното решение винаги е най-добрата финансова стратегия.

Сподели