Почна се: Хиляди ще изреват в София, стартираха…

Започна вдигането на стари и излезли от употреба автомобили в София.

„На автомобилите, които покриват критериите за излезли от употреба, се поставят стикери и от поставянето му започват да текат три месеца за доброволно предаване на автомобила. Ако в доброволния срок собственикът не го е преместил, се издава заповед от кмета на района и се вдига и ще бъде разкомплектоване“, каза пред bTV инж. Полина Асенова-Костова, начални сектор „Контрол по паркингите“.

По думите ѝ критериите са: автомобилът да няма номера или да не е минавал на годишен технически преглед повече от три месеца от датата, на която е трябвало да мине.

„Най-много автомобили излезли от употреба има в районите „Кремиковци“, „Красно село“, „Младост“ и „Люлин“. Процедурата започна в края на 2009 година. Оттогава са установени 33 681 автомобила. От тях над 20 000 са преместени доброволно. Статистиката показва, че собствениците предпочитат доброволния тримесечен срок да ги предадат на площадка за разкомплектоване“, посочи Полина Асенова-Костова.

По думите ѝ излезлите от употреба превозни средства, съгласно Закона за отпадъците, са отпадък.

„Ако колата на някого е вдиганата, но той реши да си я потърси, в 14-дневен срок фирмата изпълнител е длъжна да пази колата на техен паркинг. Ако собственикът реши да я взема може да си я прибере, след като плати такси. Но ако я върне на терен, който е общинска или държавна собственост, без да бъде прилагана тази процедура, автомобилът ще бъде вдигнат, защото вече има издадена заповед“, подчерта тя.

Сподели