Денков: Полицаи са заплашвали министър, фенове са на чужди паравоенни групировки

Налага се да се върна към темата с насилието по време на протеста на футболните фенове. Искам да подчертая, че огромното количество от протестиращите използваха тази възможност по закон да протестират, когато не са съгласни с нещо. Сред тях обаче имаше провокатори, които предизвикаха полицията и имат огромна вина за това, което се случи. Тези провокатори трябва да бъдат издирвани разследвани и наказани. 

Това каза премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на МС. 

„Огромно количество полицаи изпълниха дълга си и могат да послужат за пример, но и при тях имаше определена бройка, които превишиха правата си. И поради това те също трябва да бъдат разследвани и наказани“, каза още Денков.

„Искам да бъда пределно ясен: От министъра очаквам доклад, в който да са описани всичките подадени сигнали. В тези сигнали да са посочени кои лица от протестиращите имат вина и какво наказание ще получат, и от друга страна по всички сигнали за насилие на полицаите, които са полицаите, как са разследвани какви са резултатите и тези, които са превишили правомощията си трябва да бъдат уволнени от службите“, продължи още той. 

„Това се налага да го кажа отново, защото някои изказвания от последните дни ме накараха да мисля, че МВР отново е тръгнало в грешна посока“, подчерта премиерът. 

По думите му, протестите не трябва да стават бойна зона, в която журналистите, които ги отразяват, да са жертви на насилие.

„Много е важно да се дефинира явен план за превенция на подобни събития в бъдеще Очаквам МВР да започне обучение на полицаите как да се спазват правата на журналистите. 

За да гарантираме правата на гражданите за достъп до информация, първо трябва да гарантираме сигурността на медиите, които отразяват такива събития“, отсече Денков. 

„Получих информация за действия на конкретни полицаи, които симпатизират на чужди парававоенни организации, и отправят заплахи към конкретен министър. Очаквам проверка и на този сигнал. Няма как служител на реда да отправя заплахи към конкретен министър. Има друг начин“, категоричен бе той. 

По думите му МВР е основна институция във всяка една държава защото държи властта, силата, информацията и възможностите за предотвратяване на проблеми и намиране на решения.

„Трябва да действаме самокритично, да търсим проблемите в нас и след това да сочим някой навън. Трябва да носим отговорността за координацията между институциите. Това очаквам от министъра. Тези два доклада са ми много важни. В зависимост от това, което пише в тях, какви мерки са взети, ще дефинирам отношението си. 

 

Сподели