Доц. Киселова шашна със схема в 12 без 5 за изборите, машините отново са в играта, ако…

Мнозинството в НС е виновно за случващото се, защото създаде истерия след въпросния доклад на ДАНС. Това категорично заяви в ефира на Нова телевизия конституционалистът доц. Наталия Киселова.

„ЦИК и министерството на електронното управление са виновни за машините“, каза тя.

„ДАНС трябва да представя в еднакъв обем и съдържание доклади на тримата големи в политиката. Освен ЦИК, другият орган, който е натоварен с голяма част от дейностите, е МС“, добави Киселова.

„Имало ли е комуникация между министъра по електронно управление и ЦИК през последните дни? Имало ли е комуникация между вътрешния министър и ЦИК?“ – тези въпроси постави тя в студиото.

Според нея ЦИК може днес до обяд да отмени решението си за гласуване само с бюлетини, за да може машините да стигнат до секциите. „Съдът може да вземе решението в рамките на часове и да върне машинния вот“, каза тя, добавяйки че това е извънредна ситуация и не пречи решението на ВАС да стане в рамките само на часове.

„Ако се вземе такова решение в понеделник пък, то може да се реши да има машини на втори тур“, обясни тя.

„Цялостното поведение на  ЦИК не е правилно. Трябва да има разговор как се държи ЦИК по отношение прилагане на Изборния кодекс. Според мен ЦИК се опитва да не допусне машинно гласуване и това личи от началото на юли-август до този момент“, прозря конспиративно тя.

„Въпросът с качеството на членовете на ЦИК е много спорен“, продължи в тази насока доц. Киселова.

Според нея има огромна възможност машините да се върнат за балотажа. „То има възможност и за първия тур дори. Зависи къде са машините – в София или вече по областните градове“, каза тя.

„Решенията на ВАС са занапред. Тоест дори решението на ЦИК да не бъде прието от тях, то отхвърлянето ще е за балотажа. Няма да се държи сметка за проведен вот без машини, въпреки че може ВАС да не одобри решението на Комисията“, каза тя.

„Мнозинството в НС е виновно за случващото се, защото създаде истерия след въпросния доклад на ДАНС“, категорична е тя.

Сподели