Експерт разкри за хитър ход на Борисов, готви се да удари ПП със…

Вотът на недоверие няма да мине. Не можем да очакваме изненади, освен едно голямо предизборно театро при дебатите в парламента.

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, професор по философия и социология в НБУ.

„Не можем да очакваме изненади, защото основанието за сегашната сглобка не е изчезнало. Напротив, ориентацията на България в посока НАТО и ЕС е още по-важна с нападението на „Хамас“ над Израел и нарастването на несигурността в Близкия изток“, коментира той. 

По думите на проф. Димитър Вацов заради предстоящите местни избори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се стремят непрекъснато да показват разнобой помежду си, за да мобилизират електоралните ядра на партиите в управляващата коалиция:

Критиките на Бойко Борисов към различни министри, а и кабинета „Денков“ като цяло, може да се счита за предварителна артилерийска стрелба заради предстоящата ротация след 5 месеца. Самият Борисов си го казва, че ще настоява да бъдат сменени и министри. Доколко ще успее това и колко министри на ГЕРБ ще влязат в правителството, не може да се каже сега. Това зависи от много фактори – местни избори, бюджет, конституционни промени“.      

Според проф. Вацов правителството трябва да подобри комуникацията с протестиращите миньори и енергетици от въглищните централи. 

Той изказа мнение, че трудно могат да бъдат реализирани исканията на протеста:

Запазването на въглищните централи не е в техен интерес и това миньорите и енергетиците трябва да го разберат. Да им се покаже по какъв начин тези райони няма да бъдат съсипани от затварянето на ТЕЦ-овете, нито те самите ще останат без работа на улицата, тъй като през парите от ЕК би трябвало да им се гарантира преквалификация и други възможности за работа“.

Сподели