Във Ферари пак негодуват срещу наказанието на Ред Бул

Ръководителят на Ферари Фредерик Васьор отново се изказа негативно срещу наказанието, което бе наложено на тима на Ред Бул заради нарушаването на тавана на бюджетите в хода на сезон 2021.

Припомняме, че „Биковете“ бяха оличени в минимално нарушение на тавана на бюджетите (до 5%), който бе въведен именно през 2021 година. Заради него те бяха глобени със 7 милиона долара и получиха допълнително ограничение от 10% във времето, в което могат да използват своя въздушен тунел. Това наказание важи за точно година от датата на неговото получаване.

Според Васьор, който говори пред La Gazzetta dello Sport, това наказание е „шега“ и не отговаря на сериозността на нарушението на Ред Бул.

„Наказание като това от миналата година не е достатъчно сериозно. Ако отново се стигне до подобно наказание то ще трябва да е доста по-тежко. Не трябва да забравяме, че техническите ползи се превръщат в спортни такива. Така че наказанието трябва да бъде спортно, а не глоба.

„Във футбола, ако играете с ръка отсъждат фал, не ви дават някакво неспортно наказание. Допълнителното ограничение от 10% е шега. Когато бяха наказание те вече бяха свършили голяма част от работата си.

„Нарушение от 5% не е малко, а голямо. Ако имате бюджет от 135 милиона, 80 милиона отиват на персонала ви, други 20 са разходи, свързани със състезанията и други консумативи като спирачките например. Направата на четири шасита в началото на сезона струва около 20 милиона.

„Вече достигнахме до разходи от 120-125 милиона, които са еднакви за всички. Това реално остават едни 10 милиона за развитие на колата. Не трябва да гледаме на нарушаването на цялостния бюджет с няколко милиона, а на разбивките. Не трябва да замитаме положението, защото ще се стигне до ситуация, в която всички ще нарушаваме.

„Има разлика между неволна грешка и умишлена такава. Все едно да сте допуснали грешка в данъчната си декларация докато някоя компания да е направила нещо умишлено, за да избегне плащането на данъци. Трябва да внимаваме, защото това е важно за бъдещето на спорта.

„В противен случай всички ще започнем да правим едно и също. Тогава ще предвиждаме по-големи бюджети, за да плащаме глобите, което големите производители ще можем да си позволим без проблем“, каза Васьор.

Снимки: Gettyimages

Сподели