Григор Димитров – Александър Зверев 2:6, първият сет е за германеца

Григор Димитров играе при резултат 2:6 срещу Александър Зверев в мач от първия кръг на турнира от сериите “Мастърс” в Синсинати. Двамата са играли пет пъти един срещу друг, като германецът има четири победи срещу една за българина. За последно те се срещнаха на осминафиналите на “Ролан Гарос” тази година, когато Зверев спечели с 6:1, 6:4, 6:3.

Двубоят започна със сервис-гейм за Димитров, като той си извоюва преднина от 30:0 след хубава комбинация сервис-мрежа и непредизвикана грешка от страна на Зверев. Веднага след това обаче дойде и миг на колебание за българина, чийто форхенд по правата излезе с милиметри в аут, а веднага след това дойде и двойна грешка. Вятърът бе доста силен и това до голяма степен пречеше и на двамата тенисисти. Все пак Григор успя да се справи със ситуацията и да поведе с 1:0. В първото си подаване пък Зверев не допусна никакви слаби моменти в играта си и уверено изравни резултата при 1:1.

Димитров пропусна удобна възможност да излезе напред с 30:0 в следващия си гейм, след като сбърка лесно воле на мрежата. Последва още една непредизвикана грешка от ракетата на българския тенисист и въпреки че той успя да спечели следващата точка, то секунди след нея Григор допусна и втората си двойна грешка в мача – 30:40 и точка за пробив пред Зверев. Първата ракета на България не можа отново да разчита на първия си сервис, като германецът изригна с мощен ретур и реализира пробив за 1:2. 

Зверев като че ли свикна по-бързо с условията и вятъра в Синсинати, като той отново поведе с 30:0 на свой сервис, преди изненадващо да допусне липса на концентрация и да позволи равенство при 30:30 след грешка на мрежата. Германският тенисист обаче заложи на силни сервиси и направи резултата 3:1 в своя полза. Проблемите за Григор се увеличиха в петия гейм, в който той бе много близо до това да изостане с два пробива още в първия сет. Все пак хасковлията се измъкна и неутрализира брейк пойнтите, за да намали изоставането си до 2:3.

В следващия гейм разиграванията вървяха точка за точка, като Димитров на няколко пъти успя да дръпне, но не задържа аванса си и Зверев поведе с 4:2. В седмия гейм Григор отново имаше проблеми при свой сервис. При едно от разиграванията българина направи страхотен форхенд, но съперникът му успя да върне топката, а при следващия си удар вкара изключителен минаващ удар. Последва петата двойна грешка на Димитров в мача, което донесе точка за пробив на Зверев и пробивът стана факт секунди по-късно. В следващия гейм германецът нямаше никакви проблеми да затвори сета, който продължи 38 минути.

Турнирът в Синсинати е един от най-успешните в кариерата на Григор. Именно там той печели единствената си титла от “Мастърс” турнир през 2017 г. След това обаче няма много успехи в Охайо и от тогава има 4 победи и 5 загуби. Миналата година най-добрият български тенисист отпадна в първия кръг след загуба от Денис Шаповалов.

Снимки: Imago

Сподели