Знамение? Щъркелите си тръгнаха, зимата ще е страшна СНИМКИ

Ден след Преображение, когато според народните поверия времето се обръща, небето се отваря, а прелетните птици отлитат на юг, големи ята щъркели започнаха да се събират край морето, за да поемат на път към Африка.

Снимки от зрелищното събитие бяха публикувани от Меteo Bulgaria.

„Лек път, сладури! Очакваме Ви да донесете пролетта отново след няколко месеца!“, написаха от там в своята Фейсбук страница.

А след това поясниха: „Всяка година около 400 000 щъркели напускат гнездата си и се отправят на път. Отлитат на юг, за да прекарат на топло зимата. Такъв е законът на природата. Той е отредил птиците да прелитат всяка година по два пъти разстояние от 5 000 км от Европа до Африка.

Това е невидимата въздушна магистрала Виа Понтика. Част от него минава през нашето черноморско крайбрежие – от устието на Дунава, през нос Калиакра, Бургаският залив, устието на Камчия и Ропотамо и накрая през Босфора в посока Африка.“

Според коментиращи, миграцията на щъркелите тази година е подранила.

„Вчера пътувах из северозападна България и ми направи впечатление, че щъркеловите гнезда по селата са празни…“, споделя дама.

„От старите хора някога научих, че тръгват ли си щъркелите и лястовичките рано в началото на м. Август, зимата ще е много студена. От наблюденията ми с години, се убедих в далечната някога народна метеорология, че са познавали“, обяснява друга.

„И на мен днес в Лом ми направи впечатление, че всички щъркелови гнезда бяха празни, и не видях нито един щъркел…….смятах, чудих се, но наистина рано си тръгнаха тази година!“, пише мъж.

Сподели