България мисли за реванш срещу разклатените норвежци

Мъжкият национален отбор на България по баскетбол отново се изправя срещу Норвегия, този път в зала “Арена Ботевград”, в двубой от груповата фаза на предквалификациите за ЕвроБаскет 2025. Възпитаниците на селекционера Росен Барчовски ще премерят сили с норвежците тази вечер от 18:00 часа в опит да вземат реванш от този съперник.

Както е известно, именно Норвегия нанесе поражение на “лъвовете” преди около две седмици на своя територия. Тогава тимът на Матиас Екхоф победи националите ни с 86:80, след като звездите на скандинавците – Харалд Фрай и Крис Ндоу, реализираха общо 50 точки.

Сега обаче България не може да си позволи нова грешна стъпка, особено след като си върна самочувствието с успех над Австрия с 83:71, докато пък самите норвежци отстъпиха катастрофално на австрийците с 66:85 в мач, в който разликата по едно време беше 35 точки в полза на победителите. По този начин трите отбора вече разполагат с равен баланс от по 1-1 в група “J”, от която за същинските квалификации ще се класира само първият в крайното класиране.

В двубоя си с Австрия българският отбор направи нещо подобно на това, което норвежците сториха в първия мач с “лъвовете” – двама играчи попиляха съперниковата защита. Алекс Симеонов и Павлин Иванов се отличиха с поредица от впечатляващи изяви в първото домакинство на тима, като двамата отбелязаха 54 от общо 83-те точки на отбора. Двамата бяха основните двигатели на “трикольорите”, но към тях трябва да отчетем и стабилния Константин Костадинов, който започна в титулярната петица и завърши с 8 точки и 3 борби за 18 минути, въпреки че бързо закъса с личните нарушения. Освен това пък Емил Стоилов най-сетне се събуди и в ролята си на резервен център завърши с 6 точки и 5 борби за 12 минути на паркета.

Това е предпоследният мач за България в предквалификациите за ЕвроБаскет 2025, като тимът завършва участието си в групата с гостуване на австрийците в сряда от 20:15 часа българско време. След това момчетата на Барчовски ще вземат участие на предквалификационния олимпийски турнир от 12 до 20 август в Истанбул, където са в група с Украйна, Турция и Исландия.

Час преди днешния мач в “Арена Ботевград” ще бъде голямата звезда на българския баскетбол Александър Везенков, който ще раздава автографи. След това новото попълнение на Сакраменто Кингс ще изгледа и мача, така както направи и миналата седмица с Австрия. Припомняме, че Везенков се подготвя индивидуално за предстоящия си сезон в НБА, като дебютната му година в най-силната лига в света е и причината той да не е част от състава на националите за тези предквалификации.

ГРУПАТА НА БЪЛГАРИЯ: Емил Стоилов, Андрей Иванов, Алекс Симеонов, Коди Милър-Макинтайър, Лъчезар Димитров, Мартин Йорданов, Иван Алипиев, Павлин Иванов, Васил Бачев, Деян Карамфилов, Константин Костадинов, Борислав Младенов, Александър Стоименов, Константин Паисиев

ГРУПАТА НА НОРВЕГИЯ: Шюр Берг, Ерик Борг, Йоханес Долвен, Ларс Еспе, Харалд Фрей, Микел Колстад, Стян Мьос, Крис-Ебу Ндоу, Йорген Одфел, Тобиас Рутегор, Кристиан Шьолунд, Халвар Стаф

Снимки: Борислав Цветанов

Сподели