Четките за грим са по-мръсни от тоалетната, ето как да неутрализираме огнището на бактерии

Кога за последен път изпрахте несесера си с гримове и почистихте добре четките си? Повярвайте, след като прочетете това, веднага ще се затичате да го направите.

Почистването на четките за грим е скучна работа, за която много от нас често забравят. Според проучванията, 40% от хората почистват четките си само веднъж на две седмици, а 20% – веднъж на всеки един до три месеца, въпреки че козметолозите казват, че е необходимо да правите това редовно. Ето и резултатите от едно проучване, които са много впечатляващи. 

За да подчертае важността на почистването на четките за грим, изследователският екип използва два комплекта четки за експеримента – почистени и непочистени. След една седмица употреба четките били дадени за анализ на така наречената намазка. 

Тръпката е навсякъде с efbet.com
 

Какво са открили учените в мръсните четки за грим?
Анализиран бил броят на бактериите върху козметична чанта, чанта за четки за грим, кутия за четки и държач за четки в банята. Проучването установило, че мръсните четки за грим съдържат поне толкова или повече бактерии, отколкото седалката на тоалетната чиния.

Резултатите от анализа на пробите показали, че всички непочистени четки за грим имат потенциални следи от E. coli, дрожди и плесени, които могат да доведат до гъбични инфекции, докато чистите четки за грим имат значително по-малко бактерии, пише happy-woman.bg.

Изследванията показват, че средната четка за грим може да съдържа мъртви кожни клетки, масло и бактерии, които могат да се прехвърлят между продукта и лицето. Освен това, това къде и как се съхраняват също може да добави рискове.  

Защо не трябва да използвате мръсни четки за грим?
Не всички бактерии са лоши – микробиомът на човешката кожа съдържа много различни видове, които помагат за поддържането на здрава кожна бариера и ни предпазват от патогенни микроби, причиняващи инфекции. Използването на мръсни четки може да увеличи риска от дисбаланс в здравата микробна общност и да доведе до увеличаване на патогенните микроби, които могат да причинят обриви или по-сериозни проблеми като импетиго или стафилококови инфекции.

Как да почистваме правилно четките за грим?
Мийте четките си с нежен почистващ препарат, в идеалния случай можете да използвате гел или пяна за премахване на грим. Не забравяйте да почистите центъра и основата на четката, тъй като това често се пренебрегва и може да бъде среда за размножаване на бактерии.

Никога не потапяйте върха (металната част) във вода, тъй като това може да повреди четката. След измиване ги оставете да изсъхнат настрани или с главата надолу и ги съхранявайте в затворени контейнери, за да намалите риска от замърсяване от други предмети или частици, които се носят във въздуха.

Колко често трябва да миете четките си за грим?
Изключително важно е да миете четките си за грим поне веднъж седмично, за да премахнете всички бактерии, присъстващи върху тях.

Сподели