Шофьорите ликуват: В тези 4 града у нас горивата са най-евтини

С постепенно настъпване на летния сезон българите масово започват да планират летните си почивки и начина на предвижване до курортите и безспорно цените на горивата са едно от основните неща, които вълнуват шофьорите, съобщава Trafficnews.bg.

Към момента за България няма никакви проблеми с доставките на горива, а пазарът е спокоен. Цените на петрола в световната търговия са сравнително стабилни и дори плавно се движат надолу. 

От началото на месеца средната цена на черното злато се задържа под 75 долара за барел. Конкуренцията в бранша също работи здраво за намаляване на цените по колонките. Обичайно потреблението през летните месеци пада и търговците също започват да свалят цените.

Според експертите съществено поевтиняване в България не се очаква, но е почти сигурно, че в следващите седмици ще се забелязва лек спад в цените и при трите основни горива. Акцизът за страната ни е един от най-ниските в Европа и съответно цените също са такива.

Поевтиняването ще е слабо, от порядъка на стотинка – две на литър, което на практика няма как да се усети по джоба на шофьорите, смятат още експертите.

Средни цени на горивата в България за 16 юни 2023г. са:

Бензин А95: 2,56 лв./л
Дизел: 2,46 лв./л
Пропан-Бутан: 0,91 лв./л
Метан: 1,99 лв./кг

Според справка в сайта Fuelo за Пловдив са дори още по-ниски:

Бензин А95: 2,53 лв./л
Дизел: 2,43 лв./л
Пропан-Бутан: 0,90 лв./л
Метан: 1,84 лв./кг

Областта държи едни от най-ниските цени на горивата в България, като се намира на четвърто място след Пазарджик, Ямбол и Русе. Най-скъпи са в момента в областите Кърджали, Смолян и Разград.

Според прогнозите на Fuelo през следващите седмици ще се наблюдава застой в цената на бензин и дизел, докато газта и метана ще продължат да поевтиняват.

Сподели