Как Аюрведа помага при зависимости: Ефективни методи за справяне с алкохол, тютюн и наркотици

Древното учение аюрведа предлага цялостен, алтернативен подход към лечението на зависимости. Вдъхновена от философии, които датират отпреди повече от 3000 години, аюрведа има по-оригинален поглед над зависимостите. Течението ги вижда като сложен дисбаланс в тялото, ума и духа, който води до физическо и емоционално страдание.

Не е изненадващо, че начинът, по който аюрведа се стреми да излекува зависимостите, е свързан с възвръщането на естествения баланс в човек. Основни начини за постигането на този баланс са детоксикацията на тялото, подсилването на нервната система и откриването на конкретните причини за зависимостта.

Чрез съчетанието на билкови лекове, по-здравословно хранене, йога, медитация и терапия, аюрведа цели да предложи по-цялостен начин за справяне със зависимостите.

В тази статия ще разгледаме принципите на аюрведа и как се отнасят те до лечението на зависимости към алкохол, тютюн и наркотици.

Какво е аюрведа?

Аюрведа е древноиндийска холистична система за медицина, която се появява преди повече от 3000 години. Самото понятие произлиза от санскрит и се превежда като “наука за живота”.

Целта на аюрведа е да се грижи за човешкото здраве като поставя акцент върху баланса между ум, тяло и душевност. Основно заложените здравни принципи в течението са свързани със здравословния начин на живот, качествената храна, физическите упражнения, употребата на лечебни билки и други алтернативни подходи.

Въпреки че аюрведа е индийско течение, то има база и у нас. Ако искате да изпитате ефектите на този тип алтернативна медицина, можете да го направите в Аюрведа Център София, например.

Какво представляват зависимостите?

Зависимостта към субстанции е сложно болестно състояние, където човек изпитва компулсивна физическа и психологическа нужда да приема определени вещества като нартоци, алкохол или тютюневи продукти, въпреки известните отрицателни ефекти и рискове от употребата им.

Пристрастеността към различни вещества се третира от медицината като мозъчно заболяване, защото химичните механизми в тялото, които реагират на съответните вещества, са в мозъка и той претърпява промени вследствие на употребата им. Промените могат да бъдат постоянни и да доведат до опасно поведение.

Обикновено зависимостите се развиват по следния начин:

  • Първоначална употреба: Всичко започва с решението на човек да пробва конкретна субстанция. Първоначалната употреба обикновено е приятно и положително изживяване.

  • Промени в мозъка: Заради приятните чувства, човек започва да приема повече от веществото и по-редовно, което засяга и променя мозъка. Зависимостите афектират особено сериозно системата за награждаване в мозъка, която зависи от нивата на допамин – невротрансмитер и един от “хормоните на щастието” в тялото. Приемът на наркотици и алкохол освобождава много допамин в мозъка, което е приятно и кара човек да иска да изпита това чувство отново.

  • Толерантност: Колкото повече човек употребява едно вещество, толкова по-толерантен става към него. Така старите дози спират да имат същия ефект и зависимият увеличава приема.

  • Зависимост: С редовен прием, човек става физически и психологически зависим. Той търси усещането на щастие от отделянето на допамин отново и отново. При невзимане на субстанцията, към която човек е зависим, той започва да страда от негативни физически и психологически симптопи, което допълнително усилва нуждата му за прием.

  • Липса на контрол (компулсия): Желанието да се набави нужната доза от съответната субстанция с времето става компулсивно за зависимия. Той губи способността да контролира поведението си и е готов на всичко, за да приеме следващата доза.

  • Отрицателни последствия: Продължителната употреба на вредни субстанции вози до здравословни проблеми и психическа нестабилност. Често се отразява зле на личните и професионалните взаимоотношения на човек. Колкото по-труден и неприятен пък става живота му, толкова повече той търси своя наркотик, за да се почувства по-добре, което създава порочен кръг.

  • Зависимостите са хронични болести, към които всеки излекуван може да се върне отново. Дори след дълъг “чист” период без прием на субстанцията, понякога с години или десетилетия, зависимостта може да се върне, ако пациентът не направи трайни промени в начина си на живот.

    Стандартното лечение на зависимости включва медикаменти и психотерапия, понякога дори за цял живот.

    Алкохолна зависимост

     

    Алкохолизмът е една от най-разпространените зависимости. Характеризира се с честа и прекомерна употреба на алкохол, включително до състояние на несвяст, както и невъзможност човек да ограничи сам приема на алкохол, дори когато усеща, че не му се отразява добре.

    С времето, алкохолиците имат нужда от все повече алкохол, за да постигнат желания ефект на еуфория. Затова те започват да пият почти непрестанно.

    Когато са трезвени, обикновено не по собствено желание, стават агресивни или депресирани. Могат да имат физически симптоми като гадене, тремори и т.н., които се успокояват при прием на повече алкохол.

    Най-често срещаните усложнения при алкохолизъм включват проблеми с черния дроб (цероза, чернодробна недостатъчност), сърдечно-съдови заболявания, увредена нервна система и повишен риск от злополуки и наранявания в нетрезво състояние.

    Лечението на алкохолизма цели да помогне на зависимия да спре да пие завинаги. Но за да се случи това успешно и дългосрочно, е важно да се открият психологическите причини, които са тласнали зависимия към алкохола първоначално. Ако те не се адресират, те могат отново да накарат човек да използва алкохол.

    Тютюнева зависимост

    Пристрастяването към тютюневи продукти се нарича също и никотинова зависимост. Никотинът е активната съставка в тютюна, която води до привикване. Всички тютюневи изделия – цигари, пури, вейпове, тютюн за дъвчене и т.н. съдържат никотин.

    Никотиновата зависимост не се различава много от останалите пристрастености. Пушачите привикват към ефектите на никотина, който се усвоява през лигавиците на гърлото и носа при пушене и влиза в кръвообращението.

    Също като наркотиците и алкохола, никотинът стимулира отделянето на допамин в мозъка, което кара човек да се чувства добре. Така той започва да пуши повече и по-често в преследване на приятното усещане.

    С времето мозъкът привиква към никотина и има нужда от по-големи количества, за да усети ефектите му. Телата на тютюнозависимите не се чувстват добре, когато не получават достатъчно никотин, което ги подтиква да пушат повече.

    Негативните последици от тютюневата зависимост включват белодробни и сърдечни проблеми, инсулти и други.

    Пристрастяването към тютюн също няма окончателно решение, което гарантирано да трае цял живот. Пациентите трябва да променят начина си на живот. Обикновено помага да се научат да практикуват медитация и също да ходят на терапия, за да усвоят техники за справяне със стреса и поривите за тютюнопушене.

    Наркотична зависимост

    Наркоманията представлява пристрастяване към наркотици. Тази група вещества е още по-широкообхватна и разнообразна от другите субстанции, които разгледахме, поради което най-вероятно е най-стереотипният вид зависимост, който човек си представя.

    За разлика от алкохола и цигарите, наркотичната зависимост обикновено е към вещества, които са нелегални за продажба и употреба. Такива например са зависимостите към кокаин, хероин, метаамфетамини и други.

    В същото време, има наркотични вещества, които водят до също толкова силно и опасно привикване, но са легални, когато се отпускат по лекарство предписание. Това включва болкоуспокояващите на опиатна основа, бензодиазепини като Кзанакс или Валиум, и стимуланти като риталин, например.

    Въпреки че наркозависимостта обикновено е представена като най-сериозния и най-страшния тип, на химическо и физическо ниво тя не се различава като процес от зависимостта към алкохол или тютюн.

    Мозъкът претърпява същата адаптация към по-голямо търсене на допамин и по-голяма доза от веществото, което му го доставя. По този начин хората стават зависи от наркотиците – емоционално и физически.

    Негативните последици от наркозависимостта също включват развиването на различни болестни състояния и трайни увреждания на ума и тялото.

    По-характерно е, че някои наркотични вещества имат по-висок потенциал да докарат човек до свръхдоза за по-малко време, отколкото алкохолизма, например, поради което наркотичните вещества са контролирани субстанции със силно ограничен достъп.

    Колко са вредите от пристрастяването към субстанции?

    Независимо към какво вещество е пристрастен един човек, негативните последици са много сходни. Те са свързани с негативен ефект върху здравето на човек, семейни проблеми, и затруднения в живота и обществото като цяло. Тези последици обикновено включват:

  • Физически здравословни проблеми: Зависимостите причиняват редица болести, например чернодробни заболявания, болести на сърдечно-съдовата система, дихателни проблеми, увреждане на нервната система, инфекциозни болести като HIV/СПИН и хепатит, и повишен риск от ракови заболявания.

  • Психични проблеми: Злоупотребата с пристрастяващи вещества води до заболявания като депресия, тревожност и психоза. Употребата може да влоши вече съществуващи такива проблеми или да ги причини да пръв път.

  • Проблеми във връзките и общувавено: Зависимостите влошават взаимоотношенията с приятелите, семейството, романтичните партньори и колегите. С времето могат да доведат до чувства на самота и изолация.

  • Финансови проблеми: Тъй като зависимите компулсивно търсят достъп до алкохол, тютюн или наркотици, те често харчат огромни суми за това. Могат дори да се опитват да взимат пари назаем или да продават имуществото си, само и само да си набавят субстанцията, от която имат нужда.

  • Проблеми със закона: Зависимостите, особено към алкохол или наркотици, могат да изпратят човек в затвора, например за непристойно поведение или извършване на престъпления под влиянието на алкохол или наркотици.

  • Инциденти и наранявания: При употребата на алкохол и наркотици, когнитивните и моторните способности на човек обикновено са нарушени. Това може да доведе до инциденти като падания по стълбите и други.

  • Свръхдоза и смърт: Алкохолът и наркотиците могат да доведат до свръхдоза, която да причини инфаркт, инсулт или задушаване, което да има летален край, ако пациентът не получи спешна помощ навреме.

  • Негативен ефект върху семейството: Семействата на зависимите обикновено страдат от някаква форма на дисфункция. Може да има физически или психически тормоз, както и други действия, които да са изключително травмиращи за близките, особено децата на зависимите.

  • Като цяло, злоупотребата с такива вещества винаги има редица негативни последствия, които се отнасят до целия живот на страдащия от зависимост. Някои от тях могат да имат ефект завинаги.

    Как помага аюрведа при зависимости?

    Тук идва въпросът, какво може алтернативният подход на аюрведа да направи за хората със зависимост? Как помага това течение да се адресират такива комплекси заболявания?

    Има няколко основни техники, с които аюрведа адресира и може да облекчи зависимостите:

    • Детокс (панчакарма): Аюрведа предлага начин чрез различни терапии да се извлекат токсините от тялото на зависимия. По този начин, те го пречистват от субстанцията, която го разболява.

    • Баланс на дошите: Аюрведа се стреми да балансира трите доши (вата, пита и капха). Опитните аюрведа лекари могат да усетят откъде идва дисбаланса в човек и да насърчат хармония между трите доши. Това ще донесе спокойност и вътрешен мир, намалявайки у човек нуждата да зависи от външни субстанции за своето удовлетворение.

    • Билково лечение: Аюрведа включва познанието да положителните ефекти на много древни билки. Те спомагат за детокса на тялото, намаляване на апетита за субстанции, и като цяло подобряват здравето. Някои билки са особено подходящи за укрепването на нервната система и намаляването на тревожността, което може да помогне с психологическата зависимост към алкохол, тютюн или наркотици.

    • Здравословно хранене: Хранителните навици са много важни в аюрведа. Специалистите могат да препоръчат конкретни диети и режими на хранене, които да балансират и успокоят тялото.

    • Йога и медитация: духовните практики в аюрведа спомагат за вътрешното успокоение на индивида. Чрез постигане на вътрешен мир и усещане за баланс, човек може да надвие тъмните инстинкти, които иначе го подтикват да търси решение чрез употребата алкохол или цигари.

    • Промени в начина на живот: аюрведичните лечители могат да препоръчат други видове промени, които да подкрепят зависимия и даму помогнат да живее по-здравословно. Например, по-качествен сън, упражнения, техники за справяне със стреса и т.н. могат значително да подобрят качеството на живот и да намалят нуждата от субстанции.

    • Терапия: лечителите могат да изслушват и предлагат съвети на пациентите, адресирайки техните психологически нужди.

     

    Тази комбинация от мерки адресира симптомите и причините за развиването на зависимости както във физическия, така и в душевния смисъл. Чрез внасянето на баланс в ума, тялото и душата на човек, аюрведа цели да излекува зависимите от това, което ги мъчи, и да ги научи на здравословни техники за справяне с проблемите.

    Заключение

    Аюрведичната медицина предлага по-щадящи и цялостно ефективни методи за справяне с алкохол, тютюн и наркотици. Тя цели да подобри качеството на живот на пациентите и да ги научи на техники за преодоляване на стреса и страданието, за да не прибягват до опасни субстанции, когато търсят бягство от проблемите си.

    Въпреки това е важно да напомним, че зависимостите са сериозни заболявания, които могат да имат много тежки последици. Аюрведичните техники могат да облекчат някои аспекти от заболяването, но ако страдате от тежка, животозастрашаваща зависимост, е препоръчително да потърсите медицинска помощ.

    Сподели