Пет големи любови бележат живота на Астор

На 15 април преди една година светът на родното магическо изкуство осиротя. Напусна го онзи, който стана негов символ. Астор, а по паспорт Антраник Арабаджиян, съвсем категорично бе провъзгласен за господар на българската магия. Не само от публиката, но и от своите колеги.

Той беше странна птица. Заради арменския му нос и характера можем да го сравним с хищен орел. Зад страховитата му външност обаче, се криеше много чар, обаяние и доброта. Да бъдат близо до него се стремяха много жени. Това им гарантираше поне две неща: известност и сцена. Изкушения, на които трудно се издържа. Особено, ако си млада, красива и мечтаеш лъчите на прожекторите да осветят точно теб.

Емоционален, влюбчив и със страхотно чувство за хумор, Магът владееше почти всички атрибути на печелившото ухажване. Обикновено се движеше по най-късия път. В началото винаги бе дребен фокус. Той задължително включваше нежно погалване на косата на дамата, от която вадеше някакъв предмет. Следваше шеговит комплимент и покана за вечеря в ресторанта му. Цветята и поклоните с целуване на ръце не бяха в неговия арсенал.  

Ако прескочим детските и ученическите харесвания, едно от първите увлечения на Мага завършва драматично. Като момче за всичко в странстваща трупа, бъдещият маг се влюбва в певицата. Чувствата му обаче, влизат в противоречие с намеренията акробатът, изпълняващ пластичен етюд, който упорито я ухажва.

За да възбуди равността му красавицата прикотква младия арменец и двамата, прегърнати, минават пред мавзолея. Антраник е на седмото небе, но не и шефът на трупата. Следва последно предупреждение: Слушай, момче, такива като тебе мога да намеря десет, но избяга ли онзи срамежлив гимнастик, програмата ми рухва. Затова стой далеч от певицата!

От една друга, певица, обаче Астор няма никакво намарение да стои далеч. Тя е на деветнадесет години, талантлива, красива и единствената свободна жена в  пътуващата трупа. Това концентрира към нея вниманието на всички мъже. Тактиката на Мага е друга. Той  не крие, че я харесва, но се държи резервирано. Така го е учил шуменският ухажьор Арсен Врачката.

Стратегията успява и след два месеца между него и Мими Иванова пламва любов. Те остават заедно три години. Щастливи са. Но работата често ги праща в различни посоки. Разделите са мъчителни. Стара истина е, че за да направи кариера, една певица трябва да има до себе си музикант.

Мими става солистка в елитния оркестър „София“. Разговорите за общото бъдеще стават все по трудни и неясни. Логично идва раздялата. Мими среща Развигор Попов. По точно Астор я запознава с него. Това е краят на връзката им и началото на едно голямо приятелство. Между тримата.

В кафенето на най-престижния русенски хотел винаги се срещат хубави жени. Тази обаче, е божествена. Астор я гледя онемял. Пепа е манекенка, дошла на снимки в града на Дунава. Чаша курвоазие и целувка. Обикновено нещата не стават толкова бързо. Но това наистина е любов от пръв поглед!

Той е на 28, тя – на 21. Двадесет и три дни след първата среща вдигат сватба. В механа „София“ гостите са тринадесет. Кумува колегата му Юлиян, братът на Емил Димитров, и неговата съпруга Пепа. Брачната нощ младоженците прекарват в спалния вагон на нощния влак София-Русе.

Пепа става не само съпруга, но и прекрасен партньор на сцената. С нея Астор печели „Оскар“-а на Американската академия за магическо изкуство. Тя е и майка на единствената му дъщеря Ари. Разделят се, може би защото не издържа на бурния и напрегнат живот, който и налага амбициоциоцния артист. Жени се за ученика на Астор – Румен. Новото семейството заживява в Париж. Приятелството се запазва.

В последните си часове магът непрекъснато пита за нея. Та наистина идва. И остава над леглото му до последния му дъх.

След развода Астор е нервен, депресиран и объркан. Намира се на кръстопът, не знае накъде да тръгне. Мнозина предвиждат край на кариерата му. Казват му го в очите: Без жена си си загинал. Предстои му голям спектакъл за четиридесетия му рожден ден. Програмата е амбициозна, тревогите – много, на всичко отгоре балетът се нуждае от още една танцьорка. Някой им казва за Таня.

Преди да се види с нея, Астор среща майка й. Моли я да разреши дъщерята да влезе в балета на неговото шоу. Жената ги изгонва. Следват дълги увещания, уверения, молби.. Накрая съгласието е дадено.

Астор усеща искрата, която прескача между двамата още в първия миг, в който вижда Таня. Тя е страхотна балерина, красива и нежна. В началото крият чувствата си от останалите в трупата. Осем години ще бъдат заедно. Таня е най-добрият човек, когото познавам – казва. Всичките приятели потвърждаваха думите му. Но идва раздялата, а Магът непрекъснато ще съжалява, че не е могъл да остане с нея завинаги. И в този случай приятелството им се запазва. Създала ново семейство, Таня става майка на две дъщери, но до края зрителите можеха да я видят на сцената, винаги редом до звездата.

Още при първата си среща с Десислава, Астор проявява необичайна дързост. Поканва я в гримьорната, прегръща я и целува. Полунощ е и за минути нещата стигат до логическия си край. Красавицата все по-често остава да преспи в къщата му и не след дълго се премества при него. Тя е дизейнерка на 23, той – солиден мъж на 52, и няма никакво желание да се жени.

Сценарият е познат до болка. Избраницата научава няколко фокуса и изнася първия си спектакъл. Двамата стават колеги, но не и съпрузи. Докато един следобед неочаквано най-близките на Мага получават съобщение да се явят пред дома му. Не знаят защо. Най-изненадан обаче, е бизнесменът Бедо Доганян, който притеснен научава, че ще става кум. Астор се жени.

На 2 септември 2001 година кортеж от коли, предвождан от лъскавия мерцедес на кума, спира в гората, пред малък манастир край София. Деси е в бяла булчинска рокля, младоженецът в черен смокинг. Сред гостите са дъщеря му Ари, сдобила се с майка-мащеха шест месеца по-малка от нея, внуците, пристигнали от Америка, роднини, арменци фокустници, олимпийският шампион Норайр Нурикян. Свещеникът следва стриктно ритуала.

Вечерта почерпката е сериозна, но до граждански брак така и не се стига. Деси заминава при майка си зад океана. След шест месеца се връща и нищо вече не е същото. Следващото й отпътуване е окончателно. Преди него е вечерта на изпращането. В ресторанта пак е познатата компания. После присъстващите ще споделят, че никога не са виждали Астор толкова тъжен.

Сред големите любови на Мага е и красива девойка от Чирпан. Запознават се случайно, тя веднага напуща родния си град, става софиянка и, разбира се, илюзионистка. Дори печели награди. Този път завиждат не само някой, а всички мъже. Разликата между двамата влюбени е 46 години. Астор е девет години по-голям от баба й!

След година последната любов на Астор изчезва, тъй неочаквано, както се бе появила. През годините тя идваше понякога с новия си приятел. Той съобразително сядаше някъде встрани, докато двамата бивши влюбени си говореха нежно. Накрая обаче, тя си тръгваше с него.

Исак ГОЗЕС   

Сподели