ЦИК огласи каква ще е съдбата на Джейхан Ибрямов

Около 13 часа в ЦИК беше заведено едно писмо от прокуратурата, то е уведомление от и.ф. главен прокурор. Това е уведомление, че е задържан кандидат за народен представител при извършването на тежко престъпление, в каквито случаи не се изисква предварително разрешение от ЦИК.

Изборният кодекс предвижда, че задържането може да бъде извършено, като за това се уведомява ЦИК. Дори престъплението да не е тежко, ако не е задържан на място, за задържане трябва да се даде разрешение.

Искане да дадем разрешен да бъде задържан или привлечен като обвиняем до момента, към 17 часа, в ЦИК няма постъпило. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Борислав Сарафов с жесток удар срещу задържания Джейхан Ибрямов!

Тя добави, че ако дойде такова искане, ЦИК ще разгледа представените документи, ще внася се проект на решение и по всяка вероятност ще даде разрешение.

„Досега практиката на ЦИК е, че се дава разрешение“, посочи Матева.

„Като действащ депутат той има имунитет. И като кандидат-депутат има имунитет.

Единият орган, който дава разрешение за сваляне на имунитета, е ЦИК, а другият, при неработещ парламент –  председателят на НС.

Той може да остане в листите и със свален имунитет, може да бъде избран за депутат“, каза още тя.

На въпрос могат ли да бъдат отложени поредните предсрочни избори за парламент – нещо, за което настояха днес хората на Ахмед Доган, Матева заяви, че в Конституцията ясно е написано в какви случаи може да се случи това.

„При военно положение например. Надявам се да не се стигне до това предвид ситуацията в света“, коментира тя.  

Очаква се до края на работния ден прокуратурата да поиска от председателя на Народното събрание и от ЦИК да разрешат да започне наказателно производство срещу независимия депутат и кандидат за народен представител от коалиция „Алианс за права и свободи“ Джейхан Ибрямов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели