Борислав Сарафов с жесток удар срещу задържания Джейхан Ибрямов!

Няма да бъде нужно ЦИК да дава разрешение за свалянето на имунитета на кандидата за депутат Джейхан Ибрямов, който бе задържан при акция на антикорупционния орган и полицията за купуване на гласове снощи, предава труд бг.

Това става ясно от писмо на изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов до ЦИК.

В него обвинител номер едно в държавата посочва, че в този случай кандидатът на Алианса за права и свободи няма чадър от закона във вид на имунитет.

Джейхан Ибрямов загази! Поискаха сваляне на имунитета му

Сарафов реши да информира комисията единствено по направление защо е задържан кандидат-депутатът и че няма нужда от произнасяне.

Писмото беше прочетено от говорителя и зам.-шеф на ЦИК Росица Матева, която обясни, че документът е само уведомление.

В писмото до ЦИК Сарафов излага фактология, която обаче не бе цитирана по време на онлайн излъчването на заседанието на комисията малко след 14:00 ч. днес.

По думите на Матева в писмото на изпълняващия функциите на главен прокурор е обяснено, че Джейхан Ибрямов е задържан по време на заварено престъпление.

Именно това е единственото законово изключение, което позволява органите на реда да пренебрегнат имунитета на депутат или кандидат за народен представител – когато той е заловен в момент на извършване на конкретно престъпно деяние.

Процедурата по отнемането на депутатския имунитет е регламентирана в Конституцията.

Джейхан Ибрямов е арестуван при получаване на шестцифрената сума белязани пари, част от подкуп

Съгласно текста на тези разпоредби народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване, освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание. Те се ползват от наказателна неприкосновеност.

При заварено престъпление – когато то е току-що извършено или е в процес на извършване, тоест депутатът бъде хванат а местопрестъплението, разрешение не се иска.

В този случай обаче незабавно се известява Народното събрание, а сега, тъй като сме в предизборна кампания, и ЦИК. Когато парламентът не заседава, се уведомява само председателят му.

Единствено при наличието на заварено тежко престъпление кандидат-депутатите могат да бъдат задържани от датата на регистрацията им. Разрешение не се изисква и в този случай.

Спазвайки изборните правила по време на кампания, говорителят на ЦИК Росица Матева не спомена името на Джейхан Ибрямов.

От писмото на главния прокурор става ясно, че е възможно мярката „задържане под стража“ да бъде удължена и над 24 часа, тъй като в този случай няма наказателна неприкосновеност. 

Източници от прокуратурата твърдят, че Джейхан Ибрямов е арестуван снощи на паркинг до хранителна верига в столицата, недалеч от „Пирогов“, с белязани 100 000 лева. По същото време в дома му е протекла операция по обиск и изземване на документи, и още 10 000 лева.

Според адвоката на задържания сумата е била за лични нужди на семейството.

Реакцията на Алианс за права и свободи, чийто кандидат е Ибрямов, не закъсня. От формацията съобщиха, че ще настояват за отмяна на изборите и ще направят предложението по време на утрешното заседание на КСНС при президента Румен Радев. Като причина Джевдет Чакъров изтъкна репресиите спрямо техните представители. 

ОЧАКВАКТЕ ПОДРОБНОСТИ В

Сподели