“Най-пропадналата държава“: Този път е доказателството

За ужасно състояние на пътна отсечка между Мездра и село Моравица алармират зрители на bTV. Тя е общинска, но от няколко месеца се използва като обходен маршрут от хиляди шофьори в Северозапада заради затворения за модернизация Е-79. Кратерите и рушащата се настилка са предпоставка за тапи и произшествия.

С реорганизацията на движението на ден оттук минават над 10 хил. превозни средства,  половината от тях – тирове. От тежестта им трасето се руши още повече.

„Последни в света“

„Много е хубав, това ни е държавата, най-пропадналата в света след африканските и част от азиатските. Ние сме последни в света, аз съм международен шофьор и съм обиколил цяла Европа, по-зле от тази държава не съществува“, казва един от шофьорите.

За да избегнат ямите, колите често влизат в насрещното, разказват шофьорите. Катастрофи все още не са ставали, но колите се чупят всеки ден, споделят потърпевши. През въпросната  отсечка  преминава трафикът от и за София, към и от Златна Панега за Видин и Оряхово. Движат се и автобуси.

И от полицията алармират за ситуацията с обходното трасе.

„Там състоянието на пътя е под всякаква критика, изготвено е сигнално писмо“, казва главен инспектор Христо Димитров, началник „Пътна полиция“- Враца.

Ремонт и поддръжка 

В отговор от АПИ информират, че тяхно задължение са републиканските пътища, а този е на община Мездра и отговорността за ремонт и поддръжка е нейна. Опитите  дори  само за маркиране на пешеходни пътеки, камо ли за изкърпване на дупки, довел до изключително напрежение, казва кметът на Мездра Иван Аспарухов.

“Направихме опит и щяхме да утрепем хората, това движение няма спиране, нямаме пролука да го направим. При това интензивно движение просто е невъзможно да се работи”,  казва Аспарухов.

Извършен е оглед на най-тежките участъци.  Обмислят се варианти, но най-вероятно ремонтът  ще изисква временно спиране на трафика за няколко часа и пренасочването му по други маршрути.  До десет дни обаче резултат ще има, обещават от местната власт.

Сподели