Джейхан Ибрямов е арестуван при получаване на шестцифрената сума белязани пари, част от подкуп

Джейхан Ибрямов е задържан с голяма сума пари, част от подкуп. Парите са били за да осигури Ибрямов спечелването на определени обществени поръчки. Шестцифрената сума, взета от Ибрямов, е с предварително белязани пари.

Това съобщава „Епицентър“, позовавайки се на източници в разследването.

Джейхан Ибрамов е „закован с железни доказателства“, подчертаха антимафиоти пред медията ни.

Разработката е на ГДБОП, която преди два месеца уличи свързана с Ибрямов организирана престъпна група за източване на милиони левове от ДДС и данъци. 

Въпреки разкритията, включително отнемането на ползван от Джейхан Ибрямов луксозен джип, той е продължил да осъществява разпъването на политически чадър над участници в ОПГ-то.

Акцията на ГДБОП и Антикорупционната комисия от сряда вечер е проведена в условия на неотложност. Това е станало, за да може да се установят предварително белязаните пари, които Ибрямов е получил.

В разработката са прилагани и специални разузнавателни средства, които доказват връзката на Джейхан Ибрямов с организираната престъпна група, разкрита през август месец тази година.

Доказателствата срещу Ибрямов са изключително тежки и се очаква днес на Джейхан Ибрямов да му бъдат поискани двата имунитета, с които се ползва, съобщиха разследващите, цитирани от „Епицентър“.

Тази сутрин адвокатът на Ибрямов съобщи пред БТА, че той е отведен в следствения арест заради купуване на гласове. Адвокат Киров допълни, че снощи жилището на Ибрямов е било претърсено.

Представители на Комисията за противодействие на корупцията са иззели документи по друго производство. 

По думите на адв. Йордан Киров оттук нататък следва или вземане на мярка „задържане под стража“ до 72 часа и повдигане на обвинение, или освобождаване на задържания кандидат за народен представител.

По-рано съпругата на Ибрямов и личен асистент на Ахмед Доган – Биршен Ибрямова, съобщи във Фейсбук, че не знае къде се намира мъжът й. Тя потвърди, че претърсването в семейното им жилище в София е продължило три часа.

Представители на Комисията за противодействие на корупцията са иззели документи по друго производство.

По-рано беше съобщено, че при акцията са иззети документи, свързани с разследването срещу бизнесмена Румен Гайтански, известен като Вълка, както и за ТЕЦ „Варна“, където по неофициална информация Ибрямов също е разследван.

Ибрямов като кандидат-депутат се ползва с имунитет от момента на регистрацията на съответната партия или коалиция. Според разпоредбите на Изборния кодекс регистрираните кандидати не могат да бъдат задържани от регистрацията до обявяване на изборните резултати без изрично разрешение на ЦИК.

Регистриран кандидат може да бъде задържан за 24 часа по неотложност и в момента на извършване на престъпление.

Джейхан Ибрямов бе депутат от ДПС, но стана един от първите изключени от парламентарната група в 50-то Народно събрание, избирайки да подкрепи почетния председател Ахмед Доган. Ставайки независим депутат, той продължава да се ползва с имунитет.

На 21 август стана ясно, че лъскавият джип „Рейндж Роувър“, който до преди няколко дни караше зам-председателят на ДПС Джейхан Ибрямов, който е част от екипа на Ахмед Доган, е закупен с пари от престъпна дейност на ОПГ, занимаваща се с източване на ДДС.

Разкритието е на служители на ГДБОП и НАП, които очертаха пред медиите схемата, по която е действала бандата, ощетила държавата с минимум 9 млн. лв.

На този етап не става ясно какви са връзките на Ибрямов с бандата и защо използва колата за лична, като с нея дори е ходил на срещи почетния председател на ДПС.

Джипът е иззет, а според разследващите той вероятно е бил като разменна монета за чадъра, който политикът е опъвал над бандата от 2021 година  досега.

Освен това Ибрямов закупил и жилище в София със спестените от данъци пари, реализирани от ОПГ.

Твърди се, че е използвана сложна схема от група фирми, създадени на името на малоимотни граждани, които „генерират фиктивен стоков поток по документи“.

В организирана схема за избягване на плащането на дължимия корпоративен данък участват множество търговски дружества с характеристики на „липсващи търговци“, „буфери“ и „брокери“, деклариращи големи обороти на доставки на селскостопанска продукция. Доставките към тях са основно от три направления – доставки на селскостопанска продукция, зърнени и маслодайни култури, съобщават от НАП.

При другата схема на данъчна измама с торове е организирана мрежа от фирми, които имитират вътреобщностни доставки от български към чуждестранни дружества с предмет на доставките – амониев нитрат.

Чрез изготвянето на неистински документи се създава привиден поток на стоки към чужбина, като в действителност стоките са реализирани на българския пазар без задължителните документи и без да се начисли дължимото ДДС в размер на 20%.

Установено е един от пълномощниците в схемата, който е имал достъп до банковите сметки на някои от фирмите „липсващи търговци“, е изтеглил сумата от 57,5 млн. лв. за по-малко от 2 години.

Част от парите, които не са платени като дължими данъци, са били инвестирани в сделки с имоти „на добри локации и висока цена“ и покупка на луксозни автомобили през фирмите.“

Сподели