Милен Керемедчиев: Очаква се нова ескалация на напрежението между Иран и Израел

Усложняването на ситуацията е много вероятно да има необходимост за още полети. Много е вероятно, ако има ескалация на напрежението между Иран и Израел, да има желание на българи да се евакуират и от Израел, и от Иран. Това заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Той беше категоричен, че има огромна нужда от съветите при президента и премиера.

„Още не е приключила евакуацията на българите от Ливан. Ситуацията е много сложна от гледна точка на сънародниците ни там“, подчерта бившият заместник-министър.

Целта на Израел

По думите на Керемедчиев, операцията, която провежда Израел е с цел да се „натисне” населението, което бяга от Южен Ливан, към Северен.

„Нарастват и политическите и гражданските недоволства срещу „Хизбула” – те смятат, че групировката е основен виновник за страданията им. Това може да доведе до нова гражданска война в Ливан.

Държавата е във финансов колапс, тоест много бежанци ще се насочат на север към Турция и след това и Европа”, добави Керемедчиев.

Той посочи, че атаката на Иран е с цел страната да покаже, че е силен играч в конфликтите в района.

Натискът върху Иран

„Натискът върху Иран да отговори беше много силен. Няма полезен ход.

Ако нямаше нападение с ракети, щеше да бъде обвинен в слаб или оттеглящ своята подкрепа към прокситата си. Като го направи също сбърка – настрои САЩ, които бяха неактивни поддръжници на Израел, да застанат като желязна завеса зад Израел”, каза той пред bTV.

Бившият зам.-външен министър смята, че Израел няма да отговори със същия тип нападения – ракетно и мащабно. Той посочи, че основната цел на Израел е прекратяване на своята военна операция в Ливан.

4 фронта

„Израел се бори на три фронта – в Газа, срещу „Хизбула” и срещу „Хутите”. Отварянето на четвърти фронт – срещу Иран, ще стане прекалено много за Израел. По-скоро биха се отбранявали, отколкото да отворят нова операция срещу Иран”, подчерта Керемедчиев.

Той очаква продължение на сухопътната операция на Израел в Ливан.

Сподели