Терорът започна и в ЕС: Стрелба по израелското посолство в тази столица

Шведската полиция съобщи на 2 октомври, че е имало стрелба в израелското посолство в Стокхолм предходния ден. Тя обяви, че никой не е пострадал и че е започнало разследване на случилото се.

От полицията заявиха, че са получили сигнал за „взрив“ на улица близо до посолството в центъра на Стокхолм малко преди 18:00 ч. местно време на 1 октомври, предаде АФП.

„Намерихме следи, които сочат стрелба по посолството на Израел, но не желаем да разкрием точно какви следи сме установили, тъй като в момента тече разследване“, каза Ребека Ландберг, пресаташе на полицията в Стокхолм.

Съобщението дойде в момент, когато полицията в съседна Дания обяви, че разследва два взрива, който са се случили през нощта в „непосредствена близост“ до посолството на Израел. И при този инцидент няма пострадали.

Шведската полиция отбеляза, че информацията сочи, че сградата на посолството е била засегната от изстрели.
Ландберг посочи, че никой не е бил ранен и е започнало разследване за престъпление с оръжие при утежняващи обстоятелства, застрашаване на други лица и незаконни заплахи.

Полицията не е арестувала никого, но зоната е под засилено наблюдение с камери, а полицията активно събира и анализира материали.
Стрелбата се случи на фона на нарастващото напрежението в Близкия изток. Иран изстреля ракети по израелска територия, а Израел се закани да накара Иран да си „плати“ за нападението.

Атаки срещу Израел в Швеция

От избухването на войната между Израел и Хамас през октомври 2023 г. се съобщава за няколко инцидента, насочени срещу израелски интереси в Швеция.

През февруари полицията откри граната на територията на комплекса на израелското посолство, което според посланика е било опит за нападение.
В средата на май пред израелското посолство бяха произведени изстрели, което накара страната да засили мерките за сигурност около израелските интереси и институциите на еврейската общност.

В края на май разузнавателната агенция на скандинавската страна Sapo заяви, че Иран вербува членове на шведски престъпни банди да извършват „актове на насилие“ срещу израелски и други интереси в Швеция. Иран отхвърли това твърдение.

Скандинавската страна също така съобщава за увеличаване на броя на антисемитските престъпления от омраза след началото на войната в Газа.

В началото на юни полицията съобщи, че е открила „предполагаем взривен предмет“ пред офисите на израелската фирма за военни технологии Elbit Systems, известна с безпилотните си въздушни системи, във втория по големина шведски град Гьотеборг.

Сподели