Йос за напускащите Ред Бул: Точно за това предупреждавах

Раздялата на няколко ключови фигури с тима на Ред Бул във Формула 1 е точно за това, за което в началото на годината е предупреждавал бащата на световния шампион Макс Верстапен – Йос. През миналата седмица стана ясно, че от Ред Бул си тръгва и шефът на стратегическия отдел Уил Кортни, а начело на списъка с напусналите е най-успешният дизайнер в историята на Формула 1 Ейдриън Нюи.

В началото на сезона Йос публично се противопостави на шефа на Ред Бул Кристиан Хорнър и обясни, че „тимът е заплашен от това да се разпадне”, ако британецът остане начело.

„В Ред Бул не могат да продължават така. Отборът ще експлодира. Има напрежение тук, докато той остава на поста си”, обясни Верстапен-старши, цитиран от The Mail Sport.

Хорнър продължи да ръководи Ред Бул и изглежда, че е спечелил битката за власт с доктор Хелмут Марко, но някои от най-ценните кадри на световните шампиони предпочетоха да си тръгнат: Нюи, Кортни, преди това и спортният директор Джонатан Уитли.

„Да, точно за това предупреждавах аз – обясни Йос пред motorsport.com.- Ценните хора си тръгват, но от тима казват: няма проблем, ние имаме с кого да заместим напусналите. Но тези, които си тръгват станаха твърде много. И на всяко състезание медиите питат Макс какво ще прави в тази ситуация. Да, според мен, това, което се случва в момента не е добре. Хорнър винаги ще го отрича, но вижте какво става в състезанията.”

Макс спечели 7 от първите 10 състезания за сезона във Формула 1, но няма победа от 8 старта и в Баку Макларън изпревари Ред Бул в класирането при конструкторите. Авансът на Верстапен в битката за титлата се сви на 52 точки и има реален шанс Ландо Норис да го детронира.

Следвай ни:

Снимки: Gettyimages

Сподели