Как млекопроизводителите могат да станат доставчици на „Ел Би Булгарикум“, която гарантирано работи само с българско мляко

Как „Ел Би Булгарикум“ гарантира, че компанията работи само с български суровини?

Дружеството провежда открити процедури и пазарни проучвания във връзка с осигуряване на необходимите количества сурови млека. Един от критериите, на който трябва да отговаря суровината, е същата да бъде с произход България, пише „Гласът на земеделеца“ в материал, посветен на компанията.

От производителите на сурово мляко се изисква да се попълват и предоставят декларации за произход на млякото и фуражите, с които се хранят животните.

В случай, че се сключи договор и с първи изкупвач, от него отново се изисква да се представи декларация за произход на суровината, а в допълнение в договора с него има клауза, че същият е длъжен да предоставя пълна информация за производителите на суровото мляко, от които го е изкупил по отношение на произход и качество.

Дружеството финализира процедура за включване в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“, където се обръща особено внимание на произхода на млякото и на фуражите, с които се хранят животните.

На какви критерии трябва да отговаря едно стопанство, за да работи с Ел Би Булгарикум? Как може да стане доставчик на „Ел Би Булгарикум“, каква е процедурата? Как се плаща изкупеното мляко и на какви цени?

Критериите, на които трябва да отговаря едно стопанство по отношение на сградов фонд и оборудване, както и по отношение на качеството на суровото мляко, са заложени в сключения договор с него.

Относно качеството на суровината това са редица физикохимични и микробиологични показатели, отсъствие на инхибитори и потискащи вещества, отсъствие на добавки, свързани с фалшификации и субстанции, прикриващи годността на суровината, както и всички критерии, заложени в действащото нормативно законодателство (закони, наредби и регламенти, които са конкретно посочени в договора).

При избора на доставчик се взема под внимание качеството на суровината, хигиената на млекодобива, историята и репутацията на доставчика, количеството мляко, което може да осигури на месечна база, отдалечеността от предприятието, където се преработва суровината като приоритетно се обръща внимание на местни доставчици  от региона на гр. Видин, където се намира основната производствена база на Дружеството.

Цената и начина на плащане на суровината са заложени в сключения с доставчика договор. Цената е динамична, тъй като зависи от редица фактори и поради това се договаря всеки месец.

Същата е обвързана с качеството на млякото (основно физикохимичните му показатели) като при отклонения от нормите по определен алгоритъм, заложен като приложение към договора, се предприемат наказателни корекции в стойността.

Дружеството разполага с финансовия ресурс да осигури заплащане на суровото мляко в кратки срокове (от 3 до 5 дни от датата на доставка или на всеки петнадесети ден от месеца), което се договаря индивидуално с всеки доставчик. Възможни са и авансови плащания.

Относно договорите с доставчиците на сурово мляко, с които Дружеството е страна, същите подлежат на задължителна регистрация в Държавен фонд земеделие (ДФЗ) като при подаване на документите за регистрация в тях са конкретно упоменати количество, изкупна цена и срок на действие на договора.

Сподели