Проф. Рачев даде пълна прогноза за октомври и каза кога ще вали

Вчера и днес си беше доста хладничко. Изпращаме септември перфектно. Три дни радост, без тесли, и в събота и неделя няма да е толкова студено, но пък ще е дъждовно и влажно. Динамично време. Това заяви проф. Георги Рачев пред bTV.

От петък следобед ще започне едно не студено, но влажничко, рамящо, валящо време, та чак до понеделник. Балканите ще са с най-много валежи, поясни още популярният климатолог. И все пак даде обнадеждаваща прогноза:

Да започнем с чудесната ни столица – няма място за оплакване, 21-26 градуса.

В Пловдив ще е значително по-топло, както винаги. Но все пак идва времето на сутрешното измръзване и слани.

В Стара Загора има вероятност да вали. От днес много бързо затопляне – с температури над 20 градуса, и с много слънце. Вятърът е малко нахален – 15 километра в час, но после се обръща и топлото време си продължава и през октомври. Ще стигне до 25-26 градуса.

Варна – 26-27 градуса. Ако махнем днешната дата, все едно говорим за юни, като гледаме градусите. Есента по морето винаги е била по-топла.

В Русе ще е топло, с характерния континентален привкус. Слънчево, ясно, с ниска влажност.

В Плевен ще е топло, още от днес близко до 20 градуса. И от петък ще се случи този валежен процес, за който говорихме.

Октомври започва леко хладно, но няма да е страшно. Предстои топло време. И нещо много важно – валежите се очаква да бъдат в норма – между 40 и 80 литра на кв.м.

Идват кестените и късните зеленчуци, компанията е важна.

 

Сподели