Конфликтът ескалира: Израел и Хизбула си разменят ракетни удари, ударена е US военна база ВИДЕО

Изминалата нощ бе белязана от поредица от военни атаки в няколко страни от Близкия изток. Масирани въздушни удари, извършени от израелските отбранителни сили, са регистрирани в предградията на Бейрут.

Местни източници казаха, че ударите са били насочени към обекти, свързани с Хизбула, причинявайки мащабни разрушения.

Точният брой на жертвите все още не е известен, но местните медии съобщават за цивилни жертви.

Освен Ливан, под ударите на израелската авиация попадна и столицата на Сирия Дамаск. През нощта са извършени три нападения срещу различни обекти в и около града.

По предварителни данни няколко цивилни са станали жертви на израелските удари, което предизвика възмущение в сирийските социални мрежи.

Сирийските власти засега се въздържат от официални коментари, но местните медии вече публикуваха обвинения срещу Израел в нарушаване на суверенитета на страната.

Междувременно в Ирак американска военна база, разположена на територията на международното летище в Багдад, беше подложена на ракетен удар.

Според иракски източници базата е била ударена от две ракети, но американските сили за ПВО са успели да пресекат заплахата. Няма жертви и щети, въпреки че обстановката в района на летището остава напрегната.

Американският представител каза, че целта на удара може да са били не само военни обекти, но и дипломатически сгради.

С разрастването на конфликта Франция изпрати военен кораб до бреговете на Ливан. Според френски източници това е направено като предпазна мярка, за да могат да бъдат евакуирани френски граждани в случай на нова ескалация на ситуацията в Ливан.

Хизбула нанесе ракетни удари по Тел Авив

Експлозии разтърсиха централен Израел, включително Тел Авив, след масивна ракетна атака, за която се твърди, че е извършена от Хизбула.

По предварителни данни към страната са изстреляни няколко тактически ракети с малък обсег (СРБМ). Израелските медии съобщават за множество удари в жилищни и търговски райони, а има и съобщения за жертви.

Веднага след атаката службите за спешна помощ започнаха евакуация на пострадалите и гасене на възникналите пожари. Представители на медицинските служби съобщават за ранени, точният брой на пострадалите все още не е уточнен.

В няколко района на Тел Авив са повредени сгради, счупени прозорци, а някои пътища бяха блокирани поради летящи отломки.

Израелската армия бързо реагира на инцидента, като вдигна във въздуха бойни самолети и активира системата за противовъздушна отбрана Iron Dome, която прихвана част от ракетите.

Въпреки това, както отбелязват източниците, не всички ракети са били неутрализирани, което е довело до разрушения и жертви.

Превод и редакция

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели