Родният бизнес каза сигурния начин за повишаване на заплатата

„Заплатите се вдигат с работа и квалификация, а не от политиците. Популизъм е, че политиците щели да увеличат заплатите на хората. Хората сами ще си ги увеличат, ако работят по-добре, защото заплатите се вдигат с работа и квалификация.“

Това каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България

По думите му, никой не трябва да се стреми да получава минималната работна заплата, защото тя е за най-ниско квалифицирания труд.

„Такава заплата не трябва да е цел на 50% българи, с което ние казваме на света, че в България половината са неквалифицирани, без трудови навици и мързеливи.

Елате да инвестирате при нас, където работниците са такива. Не трябва да бъде цел в живота на някого да получава минималната работна заплата. Ако всички получават по равно, то тогава защо някой да се старае да работи по-добре и по-квалифицирано?“, попита Велев.

Това, което в момента се обсъжда, е основната минимална работна заплата да бъде равна на 50% от брутната, изчислена по формулата в Кодекса на труда.

Заплатите се вдигат с работа и квалификация, а не от политиците

„Ние имаме данни за основната средна и тъй като се определя основна минимална, а не брутна минимална, е коректно да се сравни с основната средна. Тогава трябва да бъде минималната заплата, за същия референтен период, като вземаме данните, равна на 838,35 лева“, допълни той.

Има много индикации за посивяване на бизнеса в България

„Когато посланието от политиците е, че няма нужда да работите повече ние ще ви вдигнем заплатите, хората не се квалифицират и не работят. 

Посивяването на бизнеса ние го индицираме на пазара на труда много отчетливо. Бягството на бизнес от България не е спряло, защото имаме обидно послание за хората в страната“, каза още Васил Велев.

Според него българите работят по различен начин, когато са в чужбина и когато са в България.

 

Сподели