Скандалният министър Николоски хвърли нова бомба

Министърът на транспорта на Северна Македония Александър Николоски заяви, че правителството е отменило търговете за довършване на строителството на жп линията до българската граница, част от паневропейския коридор VIII, съобщава „Труд“, позовавайки се на Danas.

Правителството в Скопие оттегли членовете на комисията, отговаряща за търга и надзора на проекта, каза Николоски в интервю за телевизия MRT.

Според министъра проектът е неосъществим и твърде скъп,

като бюджетът му е 560 млн. евро само за 24 километра железен път, а не за високоскоростни линии.

Търгът за строителството на третия и последен участък от железопътната линия от Крива Паланка до българската граница привлече шест компании от Турция и една от Гърция, като гръцката компания наддаваше за 250 милиона евро над прогнозната стойност, каза Николоски в. интервю в края на миналата седмица.

Николоски каза, че

правителствата на Северна Македония и България трябва да се срещнат и да обсъдят евентуален нов съвместен проект за железопътна връзка.

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски каза през юли, че правителството планира да се откаже от проекта за завършване на железопътната линия до българската граница и вместо това да използва парите за модернизация на съществуващата железопътна линия до границата с Гърция.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели