Марк Селби надви Джон Хигинс за титлата в British Open

Марк Селби победи Джон Хигинс с 10:5 и спечели първата си ранкинг титла от 18 месеца насам, както и общо 23-та в кариерата си, триумфирайки в Откритото първенство на Великобритания по снукър.

Битката на четирикратните световни шампиони беше спечелена от Веселяка от Лестър, който направи два сенчъри брейка и още шест серии над 60 точки. Успехът е изключително важен за мотивацията и за увереността на 41-годишния англчанин, който в последно време беше измъчван от психологически проблеми и дори обмисляше приключване със спорта.

За Селби титлата е първа от World Snooker Tour Classic 2023, а той грабна и чек за 100 000 паунда. С тях той ще се изкачи до четвъртото място в света, както и от 30-о до седмо в едногодишната ранглиста.

Хигинс продължава да чака за първата си титла от 2021 година, но определено изживя позитивна седмица в Челтнъм. Той не можа да стане най-възрастният шампион от 42 години насам, но все пак се завърна в топ 16 на световната ранглиста след само едноседмично отсъствие. С 45 хиляди паунда от похода си в British Open Хигинс вече е 14-ти в света.

Вълшебника от Уишоу също така остава с 4 титли от този турнир и не можа да дръпне на Стивън Хендри, а за Селби триумфът е първи, след като миналата година загуби финала от Марк Уилямс.

Следвай ни:

Сподели