Вой на сирени в Западния бряг и в Йерусалим! Ливан изстреля ракета и…

Вой на сирени за въздушна тревога огласи околностите на Йерусалим и окупирания Западен бряг. Според информация на Ройтерс, израелско мобилно приложение е показало активна въздушна тревога в тези райони.

Израелската армия уточни, че тревогата е била задействана заради изстрелване на ракета от Ливан срещу територията на Израел.

По-късно израелската армия съобщи, че е „неутрализирала“ два безпилотни летателни апарата, изстреляни от Южен Ливан към района на Западна Галилея.

Израелското армейско радио съобщи, че Израел е готов за отмъщение от Хизбула след две седмици смъртоносни атаки срещу Ливан.

Израелската армия в повишена готовност за сухопътно настъпление

Израел може да се готви за сухопътно настъпление в Ливан. Генерал Херци Халеви, началник на израелската армия, заяви, че силите са готови да посрещнат бъдещите предизвикателства. Във видеообръщение, разпространено от военните, Халеви предупреди, че предстоят дни на предизвикателства.

Израелската армия е „в състояние на повишена готовност, както в отбранителен, така и в нападателен план, по всички фронтове“, каза той и добави, че въоръжените сили са готови за това, което предстои.

Ликвидирането на лидерите на „Хизбула“ изостря напрежението

Изявлението на генерал Халеви идва след ликвидирането на водача на „Хизбула“ шейх Хасан Насралла и други висши командири на ливанското шиитско движение. Това развитие допълнително изостри напрежението между Израел и Ливан, което може да доведе до по-нататъшни военни действия.

Бежанска криза в Ливан и Сирия

Заради израелските атаки над 50 000 души са избягали от Ливан в съседна Сирия, съобщиха от ООН. Сирия, която е раздирана от гражданска война от 2011 г., вече е приютила около 1,5 милиона сирийци, включително бежанци и други сирийски граждани. Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди обяви, че са в ход координирани усилия за подпомагане на нуждаещите се в Сирия и Ливан.

Гражданската война в Сирия – продължаващ конфликт без решение

Сирия продължава да бъде арена на гражданска война, започнала през 2011 г. Над 350 000 души са загинали, а около 13 милиона са вътрешно разселени или избягали в чужбина. Мирно решение на този дълготраен конфликт все още не се вижда, като съседни държави като Ливан продължават да се сблъскват с последиците от кризата.

 

Сподели