На Острова с ключово решение, засяга и българи там

След Брекзит, Великобритания въвежда по-строг контрол над европейските граждани, включително и българи, които имат временен статут за пребиваване. Граничните служители вече са инструктирани да отнемат този статут на лицата, които не спазват правилата за престой, и да им откажат достъп до страната.

Риск за българите с временен статут

Миграционните консултанти предупреждават, че много българи могат да бъдат засегнати от новите разпоредби, тъй като над 200 000 българи са получили временен статут. Една от ключовите изисквания е да не отсъстват повече от 180 дни годишно от Великобритания.

Много от тях, които се върнаха в България за по-дълго време по време на пандемията, сега трябва да докажат, че са имали основателна причина за отсъствието, за да не загубят правото си на престой.

Брой подадени молби и откази

До момента 438 620 български граждани са подали молби за статут на уседналост в Обединеното кралство. Над 79 000 вече са получили отказ, а близо 12 000 разрешителни са обявени за невалидни.

Опасности от фалшиви документи и пропуснати имейли

Миграционният консултант Атанас Чиков обяснява, че граничните служители могат да отнемат временния статут, ако открият, че гражданите са отсъствали повече от 180 дни без основателна причина.

Той също така предупреждава за риска от представяне на фалшиви документи, предлагани от някои счетоводители. Хора, които не отговарят на имейли от британското вътрешно министерство с искане за допълнителни доказателства за престой, също могат да загубят правото си на пребиваване.

Сподели