Кантарджиев стресна водеща на bTV: Открихме случай на смъртоносна болест, не умираш веднага, а…

Тодор Кантарджиев посече рано-рано водещия на bTV Митьо Маринов. Той попита професора може ли да се говори отново за завръщане на К-19.

Айде да говорим за по-позитивни теми“, скастри го специалистът. „К-19, разбира се, казвате има данни за увеличаване. 662-ма, това е нищо. Имали сме по десетки хиляди на ден“, каза още проф. Кантарджиев.  

„К-19 вече не е толкова опасен и смъртоносен. Той заплаша здравето само на най-възрастните и хората с имунен дефицит. Те трябва да разговарят със своя лекар, една ваксинка“, каза още той. 

„За вас не е препоръчително, но за възрастен човек с разклатено здраве, може би е по-добре да се ваксинира“, уточни професорът. 

По думите му човек може да си сложи двете ваксини едновременно – срещу К-19 и грип.

„Може в един и същи ден, но в различни ръце. Може в рамките на две седмици, може и в един и същи ден. Това важи за възрастните хора. Особено тези над 65-годишна възраст, които са включени в програмата на МЗ за безплатна ваксинация за грип“, поясни проф. Кантарджиев. 

Възрастните хора с хронични заболявания да говорят със своя лекар за ваксина срещу пневмококи, те усложняват грипа и К-19, посъветва още той. 

„Не съм казал категорично „не“ за младите и ваксините“, скастри Кантарджиев отново водещия, който го попита защо младите не може да се ваксинират.

„Който иска може да се ваксинира. Но фактически К-19 мина през цялото българско население. К-19 вече много се промени, вече един от под, под вариантите на Омикрон. В нашата страна е този с промяната на аминокиселините казва се флирт. Хес още нямаме. Това са неща, които да спират интереса на обществото. Хес не се различава много. Не ме питайте за симптомите. Ако вземеш мерки за гърлото, няма да се стигне до кашлица“, разказа експертът. 

Коктейл от вируси през есента 

„За коктейли, който говори, значи си мисли за нещо друго. Нормално е вирусите порез есенния период да се увеличат, има си една сезонност на вирусните инфекции. Ентеровирусите, риновирусите правят хрема и кашлица. Сравнително опасен е респираторния синцитиален вирус. Сега има още една успешна програма на МЗ.

Всички недоносени новородени им се слагат моноклонални антитела, една пасивна ваксинация се прави с готови антитела срещу този вирус. А иначе той напада и най-възрастните, много е неприятен. Той причинява възпаление на дребните въздухоносни пътища и кашлицата продължава доста дълго време. Винаги го е имало. Сега няма нещо, което да плаши обществото“, каза проф. Кантарджиев. 

В момента доминира К-19 

„Грипът ще се появи ноември месец. Обикновено сезонния грип започва от Великобритания и Скандинавието. Случаите у нас се увеличават, когато хората там се връщат да видят роднините си“, разясни той. 

За скъпите тестове Кантарджиев каза, че това е възмутително. Това е проблем със снабдяването, проблем с големите печалби на някои, които се допускат от държавата. Не искам да го коментирам, отсече той. 

Нещо интересно – миналата седмица е имало случай на туларемия. Наричат я малката чума 

„Това е опасно заболяване, което 1997 имахме епидемия. В рамките на 2-3 години имахме 380 случая. То започна от софийско, пернишко, разпространи се. В момента го има из цялата страна.

Плаши ме, че ще се увеличи броят на мишките и ще имаме още случаи на туларемия. Когато застудее по полетата, мишките и плъховете се прибират в жилищата на хората и по този начин внасят някои полеви инфекции“, обясни професорът.   

Бесте Сабри попита уплашена как протича тази инфекция 

„Гледам, че сте уплашена, но не се плашете. Преди 200-300 години са я наричали малката чума. Прилича на чума, но не умираш веднага. Проявява се с увеличаване на лимфните възли по шията, особено от лявата страна. Заболяването много често се проявява като пневмония, особено есента. Колегите трябва да имат предвид тази инфекция.

Когато плодовете от мазетата, които са полазени от мишки, трябва много хубаво да се мият. Като се белят картофите, да не си пипат хората очите. Преди години имахме случаи на болестта при жени, белели картофи. Много добро възпаление става на окото. Но опитен лекар го лекува без последици“, обясни проф. Кантардиев. 

Що се отнася до Морбилите сме от добрите в Европа.

Джипитата си вършат работата, ваксинират яко децата. Има си ваксини, които европеецът трябва да ги има, независимо какво говорят антиваксърите. Те като си записват децата в чужбина да учат, търсят връзки, за да си ваксинират децата, разкри професорът. 

Бе отбелязано, че случаите на западнонилска треска в страната намаляват. проф. Кантарджиев обясни, че за да се спре популацията на комари, трябва да се бори комарната ларва, като се слагат специални препарати във водоемите, иначе няма да има ефект.

„Десет пъти го повторих, софийска община не го направи. Ако имаме западно нилска треска, и имаме умрели, трябва някой да потърси отговорност. Мисля, че състава е причиняване на смърт на повече от един човек“, ядоса се специалистът. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Сподели