Пеко Баная: Това е шампионатът на грешките

Световният шампион в MotoGP Франческо Баная коментира битката му с Хорхе Мартин за титлата през 2024 година и каза, че тя е „шампионат на грешките“.

В спринта в Индонезия днес такава допусна Мартинатора, който падна от първото място в края на първия тур, което пък позволи на Баная да спечели. Преди седмица на „Мизано“ Баная беше в губещата позиция, след като падна в състезанието, в което Мартин финишира втори. Две седмици по-рано, в първото състезание на „Мизано“, Баная се възползва от неточност на своя съперник, който влезе два пъти в бокса в смесените условия и завърши 15-ти, докато шампионът финишира втори.

През сезона имаше и други грешки и на двамата, които водеха до големи промени в разликата между тях в генералното класиране. А според Баная част от тези неточности се дължат на гумите на Мишлен.

През тази година френската компания въведе нов заден слик, който дава отлично сцепление. Предната гума обаче не е променяна от няколко години и съответно тя не може да понесе цялото натоварване, на което модерните мотори я подлагат. За съжаление на пилотите това няма да се промени и догодина, тъй като от Мишлен вече потвърдиха, че няма как да въведат новия преден слик, заради липсата на достатъчно данни от тестове.

„До утре следобед не искам да казвам нищо, но изглежда, че този сезон е шампионатът на грешките. Според мен това се дължи на представянето на гумите. Задната гума направи огромна стъпка напред, използваме я много в спирането, защото тя ни помага тогава, но това създава повече проблеми за предната, понеже влизаме с по-висока скорост в завоите. Представянето, което получаваме от гумите, е невероятно, на всяка писта поставяме нови рекорди, но когато караш на лимита е лесно да паднеш“, коментира Баная пред медиите след победата си в спринта.

С нея той стопи наполовина пасива си спрямо Мартин, който е 12 точки преди утрешното състезание за Гран При на Индонезия. То е предвидено за 10:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Следвай ни:

Снимки: Imago

Сподели