Външна министърка на Кирил Петков удари рамо на Екатерина Захариева

„Не очаквам да има проблеми г-жа Захариева. Мисля, че тя в крайна сметка има една много солидна кариера”, обяви пред Нова нюз Весела Чернева по повод номинацията на предложената от ГЕРБ за еврокомисар Екатерина Захариева в новата Европейска комисия с ресор „Стартъпи, изследвания и иновации“.

Весела Чернева, както знаем, се изживяваше като външен министър на Кирил Петков. ПП-ДБ имаха своя кандидатура в лицето на Юлиан Попов, който остана втори.

Припомняме, че в средата на миналата година ПП/ДБ искаха Весела Чернева за външен министър, защото работата ѝ „в сянка“ светна. Тогавашният външен министър Теодора Генчовска разказа, че лично Чернева е изпратила нова рамкова позиция, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г.

Чернева като външнополитически съветник на Кирил Петков водеше отявлена антибългарска политика по темата Македония. Известна е с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ.

Прокуратурата образува досъдебно производство, което беше спряно.

Сподели