Учени бият тревога! Не си взимайте храна за вкъщи в този вид

Пластмасовите чинии, чаши и кутии, в които ни слагат продукти за вкъщи, са най-честият замърсител на телата ни с микропластмаса.

В това са категорични специалисти. Те обясняват, че при досег с топли продукти или течност, те се отделят и се съединяват с храната или напитките. Така отровните съставки проникват в човешкото тяло.

“Например, кофичките за кисело мляко се правят от полистирен, той е полимерен, а стиренът е мономер, от който се прави полимера. Винаги има някаква остатъчна фракция, която може да се погълне с хранителния продукт.”

Това заяви пред “Труд news” проф. Петър Петров, директор на Института по полимери към БАН.

“Спомням си думите на мой преподавател от преди около 30 години, който съветваше: Когато ядете кисело мляко, не остъргвайте с лъжицата остатъка! Има и вариант остатъчен мономер, който мигрира на повърхността, да се поеме, въпросът е в нормите и регулациите.

По принцип това не е допустимо и не трябва да се стига до вредни за организма количества,” добави проф. Петров.

Той уточни, че от Института по полимери към БАН преди години са работили по казус с гръцки производител, който се е опитал да наложи на пазара кофички от полипропилен.

Проф. Петър Петров, директор на Института по полимери кам БАН подчерта, че китайски продукти не попадат под регулации на ЕС.

“От време на време има съобщения за намерени вещества над допустимите норми, но това не е честа практика. Въпросът е къде се проверява качеството на тези стоки.

По принцип пластмасата води до някакви възпалителни процеси, но това не е задължително да се случва. Деструкцията на полимерите до разпадни вещества, които са различни от изходните, може да ги направи токсични, въпросът е дали се достига дозата в организма”, уточни още професорът.

“Проблемът в пластмасовите изделия не е толкова в самите полимери, защото те са високомолекулни съединения, а по-скоро в добавките и разградните продукти. Когато стават нискомолекулни, те по-лесно излизат от изделието и се консумират,” добави проф. Петров. Той съветва пластмасовите кутии за храна да не се слагат в микровълнова фурна.

“Защото при загряване се провокират деструктивни процеси. Също така е препоръчително пластмасовите бутилки за минерална вода за еднократна употреба в никакъв случай да не се ползват повторно. Никога не слагайте вътре алкохол (ракия или вино), защото той е разтворител и екстрахира тези добавки в пластмасата като стабилизатори, оцветители и всъщност ги концентрира. Извлича ги и ги консумираме.”

Професорът уточни и че наличието на пластмасови прибори за хранене, сламки и чашки за кафе, все още се намират на пазара, въпреки че са забранени от гледна точка на околната среда. “Чувал съм от колеги от фирми производители, че китайските изделия често не попадат под тези регламенти на ЕС. И вкарвайки заместители на сламките, използват по-евтини бамбукови стърготини със свързващо вещество смоли. Това най-често са олигомерни продукти, които са много по-токсични от полимерните продукти. Това е проблем, когато вкарваме китайски продукти, които са алтернатива на други продукти, забранени, поради новите регулации от ЕС,” заключи проф. Петров.

Сподели