Легендата Ингемар Стенмарк отново изуми света и на 68 години

Легендарният Ингемар Стенмарк, който до скоро бе най-успешният състезател в историята на ските, отново изуми света и на 68 години.

68-годишният бивш скиор получи бурни аплодисменти на състезание по лека атлетика в Швеция.

Бившият алпиец Ингемар Стенмарк предизвика фурор на състезание в Гьотеборг.

Там шведът не се състезава в обичайната си дисциплина, а в овчарския скок…

В понеделник Стенмарк преодоля височина от 3.00 метра на официално състезание на Световното първенство по лека атлетика за ветерани, като постави нов личен рекорд. Публиката беше във възторг, показа видео в социалните мрежи.

„Героите си остават герои“, написа Световната ски асоциация в своя акаунт Fis Alpine на X и сподели видеото от скока на Стенмарк.

С височина от 3.00 метра, Стенмарк зае 8-о място във финал А, състезавайки се срещу други състезатели в овчарския скок във възрастовата група от 65 до 69 години.

Само американската Микаела Шифрин е спечелила повече състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини в своята кариера.

Стенмарк има в колекцията си два златни олимпийски медала и 5 златни медала от Световни първенства по ски алпийски дисциплини в слалом и гигантски слалом. Шведът печели 3 пъти генералното класиране на Световната купа.

Стенмарк се оттегли от Световната купа по ски алпийски дисциплини през 1989 г., но рекордът му от 86 победи остана 34 години.

Едва през март 2023 г. рекордът беше счупен от американката Микаела Шифрин, която даде големи похвали на Стенмарк.

„Тя е много по-добра от мен. Изобщо не можете да го сравнявате“, каза той: „Тя има всичко, може да се справи добре както в слалом, така и в Супер Г и спускане. Никога не бих могъл да бъда толкова добър във всички дисциплини.“

В сравнение с Шифрин, Стенмарк все още остава рекордьор.

Нито един скиор не е завършвал състезание от Световната купа по ски алпийски дисциплини с по-голяма преднина пред втория от Стенмарк, който спечели през 1979 г. с 4,06 секунди.

Стенмарк е най-успешният сред мъжете “алпийци”, откакто Световната купа е въведена през 1967 г. На второ място е австриецът Марсел Хиршер, който спечели почти 20 победи по-малко от Световната купа.

Следвай ни:

Сподели