Кой ще е новият шампион на Африка? Нигерия 0:0 Кот д’Ивоар

Отборите на Нигерия и Кот д’Ивоар играят при нулево равенство в големия финал на Купата на африканските нации. „Суперорлите“ са трикратни шампиони на Черния континент, а „слоновете“ са вдигали ценното отличие два пъти.

Двата тима вече се срещнаха в груповата фаза на турнира, като нигерийците спечелиха с 1:0 и имат психологическо предимство. Кот д’Ивоар обаче ще разчита на домакинския фактор и на подкрепата на феновете на стадион „Аласан Уатара“ в Абиджан.

„Слоновете“ стигнаха до финала с огромна доза късмет. Те се представиха крайно неубедително в групата, но все пак се добраха до осминафиналите, където елиминираха досегашния шампион Сенегал след изпълнение на дузпи, а на четвъртфиналите отстраниха Мали след продължения. В полуфиналите съперник на Кот д’Ивоар беше ДР Конго и единственият гол на Себастиан Алер се оказа достатъчен за победата.

Нигерия показа повече постоянство в хода на целия турнир. „Суперорлите“ завършиха втори в групата си, след това се справиха с Камерун, а на четвъртфиналите надвиха Ангола. Чак на полуфиналите нигерийците срещнаха сериозен отпор и се нуждаеха от дузпи, за да елиминират отбора на Южна Африка.

За Нигерия на върха на атаката е голямата звезда Виктор Осимен, а зад него ще действат Самуел Чуквуезе и Адемола Луукман. В средата на терена селекционерът Жозе Песейро е гласувал доверие на Алекс Иуоби и Франк Ониека. На вратата е Стенли Нвабили, тримата централни защитници са Семи Ажай, Вилиам Трост-Еконг и Калвин Баси. Ола Айна и Зайду Сануси ще играят по двата фланга.

Домакините от Кот д’Ивоар са подредени в 4-3-3. В предни позиции започват Макс-Ален Градел, Себастиан Алер и Симон Адингра. В халфовата линия ще си партнират Франк Кесие, Жан-Мишел Сери и Секо Фофана, а защитниците пред Яхия Фофана са Серж Орие, Одилон Косуну, Еван Ндика и Конан.

Последвайте канала ни в


Carlsberg „Домът на Феновете“ е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Снимки: Gettyimages

Сподели